Forbandede yngel

Lige siden jeg læste ‘Kvindernes krig’, har jeg vidst, at jeg ville læse ‘Forbandede yngel’, som er skrevet af samme forfatter. Hvor førstnævnte er en bog, hvor Anne-Cathrine Riebnitzsky fortæller om sine virkelige oplevelser i Afghanistan, så er ‘Forbandede yngel’ en fiktiv fortælling, der dog bygger på virkelige begivenheder.

I ‘Forbandede yngel’ fortælles historien fra hovedpersonen, Lisas, synspunkt. I starten af bogen er hun på vej hjem fra Afghanistan, hvor hun har været på mission for militæret, og hun kommer til at sidde ved siden af hærlægen Andreas. Snart begynder hun at fortælle ham sin livshistorie, hvor barndommen var præget af en voldelig far, en svag og konfliktsky mor samt tre søskende, der forsøger at holde sammen.

Det er en barsk men på sin vis også smuk fortælling om en trist barndom for en flok børn, der higer efter forældrenes kærlighed og forsøger at gøre de voksne glade og tilfredse. Det er fortællingen om en temperamentsfuld far, der tryner og regerer resten af familien, og en manipulerende og vag mor, der ofte tager mandens side i stedet for at beskytte børnene. Vold, fortielser, løgne og frygt præger hverdagen på gården, hvor de bor.

Historien er meget troværdigt fortalt, og jeg kunne genkende en del ting fra min egen barndom (dog mest fra landlivet – jeg har heldigvis aldrig haft en voldelig far). Det er en historie, der får dig til at krumme tæer og lyst til at ruske de uansvarlige, egoistiske og dybt manipulerende voksne, som slet ikke ser, hvor meget de sårer børnene. Eller måske gør de, men de er ligeglade? I hvert fald blødte mit hjerte for de små, der gjorde alverdens krumspring for at forsøge at få et normalt og kærligt familieliv.

Bogen skifter gang på gang mellem fortid og nutid, og det er ikke altid lige tydeligt, hvor og hvornår vi befinder os i historien. Til forfatterens forsvar vil jeg sige, at jeg kunne som regel godt finde hoved og hale i historien, men der var også flere gange, hvor jeg lige skulle bruge et par linjer på at orientere mig. Her kunne jeg godt have brugt en eller anden form for markering, så det var hurtigere at aflæse, hvilken tid man befandt sig i. Jeg kan forestille mig, at det er noget, som virkelig kan dele læserne af denne bog.

Men bortset fra dette ene kritikpunkt så er det en usædvanlig stærk og velskrevet historie, som helt fortjent vandt Politikens romankonkurrence i 2013. Jeg vil varmt anbefale dig at læse denne bog, og så vil jeg spændt vente på næste udgivelse af forfatteren, for den skal jeg helt sikkert læse – uanset hvad det er.

4 thoughts on “Forbandede yngel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *