Forfatningen

Jeg har en svaghed for bøger med dystre temaer, og det kan man roligt sige, at denne bog hører under.

‘Forfatningen’ er skrevet af Gemma Malley og foregår i en nær fremtid, hvor det ikke er tilladt at have børn. Menneskeheden har ikke længere brug for at sætte nyt liv til verden, for med hjælp fra medicinsk forskning er det lykkedes at stoppe kroppens forfald, så folk nu er evigt unge. Der er ikke brug for børn, og derfor er det blevet ulovligt at føde børn. En sjælden gang sker det dog, at et par bryder reglerne, og sådan kom Anna til verden. Anna er et Overskud – et menneske, der ikke er brug for – og samfundet ser ned på personer som Anna. Når myndighederne opdager et barn, bliver det straks taget fra forældrene og anbragt på en anstalt, hvor børnene lærer, at de intet er værd. De er kun en belastning for samfundet og må derfor lære, hvordan de kan være tjenere for de rigtige mennesker fremover.

Det er en tankevækkende – og ikke helt urealistisk – verden, som bogen beskriver, og det er bestemt ikke et samfund, man har lyst til at opleve. En verden hvor straf og fornægtelse er dagligdag, og hvor udvikling nærmest er blasfemi. Hvorfor lave om på noget, som staten mener er bedst? Beskrivelserne af frustrationerne, det lave selvværd og de håbløse tilstande var gode men deprimerende. Jeg havde intet problem med at visualisere det samfund, og det var ikke et kønt syn.

Sproget er lige lovlig simpelt i starten – selvom det er en ungdomsbog, må sætningskonstruktionerne godt være lidt længere og besnærende. Handlingen skal ikke skæres ud i pap. Der kommer dog en bedre fortællerytme et stykke inde i bogen, og derefter glider fortællingen fint.

Jeg savnede at blive rørt for alvor. Der manglede lige en gnist – noget som ville få min mave til at knuge sig sammen eller få mig til at gyse. Til trods for det var det en udmærket læseoplevelse, for grundideen med et samfund, som nægter folk at føde børn, er et interessant tankeeksperiment.

6 thoughts on “Forfatningen

  1. Olivia – jeg kan godt lide, når bøger eksperimenterer med dystre fremtidsudsigter – det får mig altid til at reflektere over, hvordan verden er i dag – på godt og ondt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *