Fra Holmes til Sherlock

Sherlock Holmes er en af de mest kendte hovedpersoner i litteraturens verden og er blevet ‘genfødt’ igen og igen i film, tv-serier og fanfiction. Sherlocks liv i ‘virkeligheden’ gennem de sidste 125 år har været så begivenhedsrigt, at forfatteren Mattias Boström har skrevet bogen ‘Fra Holmes til Sherlock’, der fortæller historien om skabelsen af Sherlock Holmes og dennes videre liv.

Det var sir Arthur Conan ­Doyle, der skabte Sherlock Holmes, og detektiven blev ganske populær – så populær, at befolkningen hele tiden hungrede efter nye Sherlock-historier. Doyle ville helst skrive om noget andet og forsøgte flere gange at aflive Sherlock, men på grund af pengenød vendte Doyle flere gange tilbage til den elskede detektiv, der derved optrådte i mange krimihistorier gennem årene.

Da Doyle døde, forsvandt Sherlock dog ikke. Allerede mens Doyle levede, kopierede mange andre forfattere den kendte detektiv, og familien havde derfor travlt med at slå ned på plagiater. Det arbejde fortsatte også efter forfatterens død. Gennem 1900-tallet, hvor filmmediet pludselig gav nye muligheder, var Sherlock også en populær figur i film og tv-serier – dog med noget blandet held. Senest er der kommet den meget populære ‘Sherlock’, der er en moderne fortolkning af Sherlock Holmes.

Hvis du elsker Sherlock Holmes, vil du helt sikkert finde denne bog interessant. Jeg syntes dog først og fremmest, at det var de første 100-120 sider, der var de mest spændende, da det handler om selve skabelsen af Sherlock Holmes og de udfordringer, som Doyle havde. Efter kapitlerne om Doyle syntes jeg, at historien blev mere træg og refererende – måske fordi den del mest handlede om personer, jeg ikke har hørt om før.

Jeg savnede også lidt mere kød på de seneste 20 års fortolkninger af Sherlock Holmes. Selvfølgelig er den nuværende serie, ‘Sherlock’, nævnt, ligesom filmfortolkningerne med Robert Downey. Jr., men den del måtte forfatteren gerne have gjort mere ud af. Til gengæld fylder forfatteren lige lovlig meget i bogen – jeg stod helt af, da han begyndte at referere til nogle af sine egne oplevelser som fan.

‘Fra Holmes til Sherlock’ giver et fascinerende indblik i Sherlocks ‘liv i virkeligheden’, men bogen i sig selv er noget ujævn, da starten og slutningen ganske enkelt er langt mere interessante og detaljerede end det lange mellemstykke. Men bestemt interessant læsning for dig, der også har en svaghed for den superintelligente og småarrogante engelske detektiv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *