Full Dark, No Stars

Dette bliver den sidste Stephen King-bog i denne måned – men sikke en stribe, jeg nåede på disse uger!

‘Full Dark, No Stars’ indeholder fire noveller (tre af dem er så lange, at det er lige på grænsen, om de bør kaldes noveller). De er ret forskellige, men har alle temaet ‘hævn’ – et tema, der altid bliver interessant i Kings hænder.

Den første novelle, ‘1922’, handler om bondemanden Wilfred, som bliver uvenner med hustruen, da hun arver sin faders jord og ønsker at sælge den, så de kan flytte ind til byen. Wilfred er dog ganske tilfreds med livet på landet og mener i stedet, at de selv skal bruge jorden. Da hustruen ikke vil give sig, beslutter han sig til sidst for at myrde hende.

I ‘Big Driver’ bliver forfatteren Tess overfaldet på en øde landevej og voldtaget af en af de lokale mænd. Selvom hun er forslået og bange, går hun ikke til politiet men indleder i stedet sin egen jagt på gerningsmanden.

Samlingens tredje novelle, ‘Fair extension’, er den korteste i bogen. Her får den kræftsyge mand, Streeter, muligheden for at indgå en aftale, der vil kurere ham for sygdommen og give ham mindst 10-15 år mere at leve i. Han skal bare lige udpege en anden, han kender, som ulykkerne i stedet skal regne ned over…

Den sidste novelle, ‘A Good Marriage’, handler om det lykkelige ægtepar, der har været gift i 27 år. En dag finder hustruen dog en æske i garagen, og da hun ser indholdet, får hun en grim mistanke om, at hendes mand måske har noget at gøre med en lang række kvindemord, der er blevet udført i området gennem årene.

Mine to favoritter er ‘1922’ og ‘A Good Marriage’. Førstnævnte er godt nok lidt langtrukken, men tydeliggør også alle de komplikationer, der kan være ved at dræbe sin ægtefælle – både på det praktiske og det mentale niveau. Det er novelle, hvor King giver sig god tid til stille og roligt at opbygge stemningen og lade paranoiaen brede sig. ‘A Good Marriage’ havde et lidt anderledes twist, end jeg er vant til, og jeg syntes, at historien var ret spændende og tankevækkende.

De to andre historier er også fine, men lidt mere traditionelle. Hævntogtet, som Tess tager på, bevæger sig ganske vist i en ret speciel retning, da noget går galt, og historien kommer desværre til at virke en anelse utroværdig ind imellem. Det er dog interessant at se King kaste sig over voldtægtstemaet – noget han sjældent gør. Streeters møde med en fremmed, som giver ham et tilbud, han ikke kan modstå – ja, det minder ret meget om det klassiske møde med Djævlen, som forsøger at friste (svage) sjæle.

Det er en rigtig fin novellesamling og viser igen, at selvom King har haft et par fejlskud de senere år (‘Duma Key’ og ‘Som en ond drøm’ – jeg kigger på jer!), så kan han stadig skrive medrivende, stemningsmættede og dramatiske fortællinger.

2 thoughts on “Full Dark, No Stars

  1. Jeg ELSKER Stephen King. Jeg har altid haft en stor kærlighed til det paranormale, og har lige siden jeg var helt lille være tiltrukket af hans bøger. Fedt du har lavet en anmeldelse hvor du beskriver novellerne hver for sig, og ikke bare bogen som samlet helhed, det synes jeg så mange andre anmeldere gør. I øvrigt en rigtig fin blog du har, jeg kigger tit forbi.:)
    Jeg har selv lige startet en lille bogblog op, du er selvfølgelig også velkommen til at kigge forbi den, selvom der ikke er så mange indlæg endnu 😉
    Vh. Mia
    http://www.readerswall.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *