Fyrsten

Da jeg læste på universitetet, indgik et par kapitler fra Niccolò Machiavellis ‘Fyrsten’ som en del af pensum, og det var både fascinerende og skræmmende læsning. Jeg har længe ønsket at læse det samlede værk, så da jeg skulle vælge månedens klassiker for oktober, blev det denne bog.

‘Fyrsten’ er en håndbog i at udøve magt – at være det dominerende statsoverhoved, der forstår at kontrollere befolkningen og politiske modstandere. Den er skrevet i en tør og kynisk tone og beskriver de dilemmaer en magthaver ofte oplever, når han/hun forsøger at opretholde ro og orden i sit land. Det er hele tiden en afvejning af, hvad der bedst kan betale sig for at beholde magten, og hvor herskeren kan ty til voldsudøvelser, hvis det er nødvendigt.

Machiavelli taler fornuftens sprog, hvor han forsøger at beskrive magtspillet ud fra en logisk vinkel, hvor der ikke er plads til moral og empati. Det er sandsynligvis en af årsagerne til, at bogen gennem alle tider er blevet opfattet som kontroversiel. Bogen har været genstand for mange diskussioner gennem årene, hvor blandt andet udtrykket “målet helliger midlet” stammer fra. ‘Fyrsten’ bliver dog ved med at være aktuel, for Machiavellis fokus på politik uden moral kan fortsat perspektivere de politiske systemer verden over.

Jeg skulle lige vænne mig til den nøgterne og kyniske skrivestil, men hvis du først accepterer den, indeholder ‘Fyrsten’ en lang række interessante betragtninger om magtudøvelse, som ikke blot er interessant for politikere men også for os – folket. Det er en håndbog, som du bør læse, hvis du blot interesserer dig en smule for politik eller blot vil vide noget om magtforhold og de virkemidler, som ledere kan bruge for at beholde magten.

6 thoughts on “Fyrsten

  1. Jeg læste den sådan nogenlunde frivilligt på universitetet, og jeg kom da godt nok igennem den, men jeg må indrømme, at jeg ikke føler mig fristet til at hive den ned fra hylden igen. Men vist er den da et væsentligt værk om politik.

  2. Dorte H – jep, det er muligvis det vigtigste værk om politik – det er i hvert fald nogen, der mener. Man skal lige vænne sig til den tørre måde, bogen er skrevet på, ligesom referencerne til forskellige begivenheder (der var aktuelle dengang) godt kan være lidt forvirrende. Men alt i alt et vigtigt værk.

  3. Sabrina – hehe, nu udfordrer du min hukommelse! 😀

    Den var jeg overordnet tilfreds med, men det var et eller andet kritikpunkt ved den, som jeg desværre ikke husker længere. Den var dog så god, at den fortsat står på min bogreol, hvor den har overlevet flere 'udrydninger', og det i sig selv er et kompliment 🙂

  4. Sjovt, jeg sidder selv og “roder med ham” på uni lige nu, og jeg overvejer faktisk også at læse hele værket på et tidspunkt, men nu må jeg nok hellere lige komme over eksamen først 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *