Gåden om Alaska

Jeg elskede ‘En flænge i himlen’, men var ret skuffet over ‘Paper Towns’, og så havde jeg hørt ret blandet om ‘Gåden om Alaska’. Jeg var derfor meget forsigtig med hensyn til at sætte forventningerne højt, da jeg gik i gang med denne bog.

‘Gåden om Alaska’ er skrevet af John Green og handler om Miles, som er en helt almindelig teenagedreng, der har en forkærlighed for kendte mennesker sidste ord, inden de døde. Miles starter på en kostskole, hvor han hurtigt får sig en række gode venner, som han bruger det meste af tiden sammen med. Han forelsker sig i den højlydte og fandenivoldske Alaska, som dog allerede har en kæreste. Men Miles håber dog alligevel, at han har en chance, og sammen med vennerne udforsker han de traditionelle udfordringer og eventyr i teenagelivet – kærlighed, druk og konfrontationer med de voksne.

Denne bog var heldigvis en positiv overraskelse. Den har lidt af den samme quirkiness, som ‘Paper Towns’ også har, men hvor sidstnævnte ender med at fade ud og ikke have et ordentligt klimaks, så synes jeg, at historieopbygningen i ‘Gåden om Alaska’ fungerer godt. Der er både glæde og alvor, både dumdristighed og diskussionen om det helt store spørgsmål – meningen med livet.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så var der ikke for alvor nogen af personerne, jeg sympatiserede særligt med – dertil var de lige lovlig uansvarlige og kortsigtede. Men til gengæld er de meget troværdige som teenagere, selvom de nu ikke minder om nogen, jeg kendte, da jeg var i den alder. Alligevel er der noget af den samme energi og dramatik, som de fleste teenagere kender til – hvor alt er intenst, og hvor følelserne er STORE!

Der er en meget fin og underspillet historie gemt i denne bog, som jeg ikke vil komme ind på – den vil jeg nemlig ikke afsløre, hvis du ikke allerede har læst den. Men det giver helt sikkert bogen et interessant perspektiv og er med til at give den dybde, så det ikke kun handler om drengestreger og druk.

Meget fin ungdomsbog, som ikke er lige så hjerteknusende som ‘En flænge i himlen’, men som bestemt har sine kvaliteter.

6 thoughts on “Gåden om Alaska

  1. Jeg har haft den stående på hylden længe og nok været lidt afskrækket fra at læse den, da jeg lige som dig, var vild med TFIOS, men blev skuffet over Paper Towns også er der bare et eller andet med unge mandlige hovedpersoner, I just don´t get them! Men det kan da være jeg alligevel skal finde den frem, børste støvet af og få læst den 🙂

    • Det synes jeg bestemt, du skal 🙂 Jeg lover dog ikke, at den mandlige hovedperson er specielt let at forstå i denne bog, men det generede mig ikke. Der var en live-and-let-die tankeløshed over deres opførsel, som passer meget godt til ungdomsårene (ikke at jeg har gjort noget af det, de finder på i bogen… :D).

    • Jamen det er helt okay! Jeg er mest stødt på folk, der har ‘En flænge i himlen’ som deres yndlings, men kun godt at folk har forskellig smag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *