Go Ask Alice

‘Go Ask Alice’ er en stærkt omdiskuteret bog. På Goodreads er forfatteren registreret som anonym, for det siges, at det er en dagbog skrevet af en ukendt 15-årig pige. Det er sikkert en sandhed med modifikationer, men det kommer jeg tilbage til senere. Bogen bruges med jævne mellemrum i undervisningen i USA, hvilket kan forklare de ret blandede anmeldelser – har vi ikke alle prøvet at ‘tvangslæse’ bøger i skolen?

‘Go Ask Alice’ er som sagt skrevet som dagbog af en teenager, hvis navn aldrig nævnes. Det er kort fortalt historien om en teenager, der ender i et stofmisbrug, som hun har svært ved at slippe ud af – både på grund af den afhængighed, stofferne generelt skaber, men også på grund af de sociale komplikationer, det giver. Det er en rutsjetur, som både omfatter tvivlsomme venskaber og tilfældig sex, men også tillidsbrud mellem barn og forældre.

Det er ikke så underligt, at denne bog er en yndlingsbog for mange lærere, for den er oplagt at bruge i undervisningen. Den har både en ungdommelig stemme i forhold til ‘teenage-forfatteren’, og så er der en tyk morale – don’t do drugs! Sidstnævnte sympatiserer jeg med, men selve formen – dvs. en teenagers dagbog – køber jeg ikke.

Sproget i bogen fik mig til at stejle. Ikke så meget fordi det er ret ringe (det kunne ellers tyde på, at det kunne være en rigtig dagbog), men fordi jeg ikke syntes, at stilen virkede som noget, man ville skrive i en dagbog. Det blev ofte lidt for forklarende og lidt for poppet på samme tid. Ret påtaget i det hele taget.

Hovedpersonen virkede også (unødig) naiv og simpel. Det behøver man ikke at være for at starte på et stofmisbrug, så jeg følte lidt, at hovedpersonen blev alt for simpel og ensidig for at fremhæve visse pointer i bogen.

Jeg kunne til gengæld godt lide, at forløbet havde både opture og nedture. At alt ikke blev til et helvede, så snart hun begyndte at tage stoffer, og at det ikke kun gik i én retning. Det virkede troværdigt og gjorde også læseoplevelsen mindre forudsigelig og mere interessant.

Bogen blev udgivet i 1971, og jeg kan godt forstå, at den har skabt debat i USA. Jeg tvivler på, at den ville skabe samme debat herhjemme – i hvert fald slet ikke i dag – men derfor kan den sagtens læses af danske teenagere alligevel.

Selvom jeg ikke synes, at bogen – som dagbog – virker troværdig, så er den samtidig en fin indgangsvinkel til at diskutere stofmisbrug, gruppepres og manglende selvtillid – emner, som er vigtige at tage op i skolen (og i hjemmet for den sags skyld).

2 thoughts on “Go Ask Alice

  1. Tak for anmeldelsen, jeg havde ikke hørt om denne bog før. Hvad angår forfatterskabet er det et interessant spørgsmål, som jeg undersøgte nærmere på Wikipedia – og alt tyder da også på, at det ikke er en rigtig dagbog. Men derfor kan den jo godt være læseværdig alligevel.

    • Lige præcis. Jeg tror heller ikke, det er en rigtig dagbog, selvom den er forsøgt markedsført som dette, men den er interessant alligevel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *