Gode lydbogsoplæsere

Jeg har næsten altid gang i en lydbog – enten når jeg er på vej til arbejde, når jeg træner, eller når jeg gør rent. Lydbøgerne plejer jeg at låne via Ereolen (som lige har opdateret deres app – nu håber jeg, at de har fået løst en række af de problemer, der har været indtil nu), for jeg foretrækker oplæsning på dansk – jeg kan ganske enkelt ikke koncentrere mig, når det er engelske oplæsere.

Men der er også mange gode danske oplæsere, og jeg vil gerne hylde en række af de bedste.

Torben Sekov er næsten umulig at komme uden om i forbindelse med danske lydbøger – i hvert fald hvis du ligesom jeg godt kan lide fantasybøger, for han har indlæst rigtig mange bøger i denne genre. Sekov har en behagelig og rolig stemme, og så er han samtidig også god til at levendegøre personerne i bøgerne. Han er en af de bedste oplæsere – hvis ikke den bedste oplæser – jeg indtil nu er stødt på. Han har blandt andet indtalt Dragonlance Forhistorier-bøgerne, ‘Den sorte paraply’ og en lang række af Dennis Jürgensens bøger.

Esben Hansen er jeg begyndt at støde på med jævne mellemrum, når jeg låner lydbøger, og det klager jeg bestemt ikke over. Hansen har mange af de samme kvaliteter som Sekov – en god og rolig stemme og fine betoninger, som giver en tryg og hyggelig lytteoplevelse. Hansen har blandt andet indlæst Skyggens lærling-serien samt Patrick Rothfuss’ bøger (som jeg lige har genhørt og snart bringer en anmeldelse af).

Kenneth Bøgh Andersen er en af de få forfattere, som hører til i kategorien gode lydbogsoplæsere – ja måske ligefrem i kategorien virkelig gode lydbogsoplæsere! Andersens oplæsning er fandenivoldsk og drypper af action og sarkasme. Det er tydeligt, at han føler stærkt for historien, og det er et klart plus i forbindelse med lydbøger. Jeg har hørt hans oplæsning af Djævlekrigs-serien, og det var utrolig underholdende.

Jeg har også en række gode erfaringer med kvindelige oplæsere, men desværre er der flere af dem, der kun har indlæst én bog – der så til gengæld virkelig har gjort indtryk på mig.

Vicki Berlin gav mig et rigtig godt grin, da jeg hørte hendes indtaling af ‘Du ser træt ud, skal jeg holde dine bryster?’. Jeg tror desværre ikke, hun har indlæst andre bøger, men det er klart den af Maise Njors bøger, der har den bedste indtaling.

Lily Weiding havde den helt rette varme, troværdige stemme, der gjorde ‘Den afrikanske farm’ til en virkelig god lytteoplevelse. Jeg følte helt, at det var Karen Blixen selv, der sad i en blød lænestol og læste historien op for mig.

Karin Rørbech gjorde det også ganske godt i forbindelse med ‘Mini-shopaholic’, som jeg hørte sidste år. Hun har – i modsætning til de to andre kvinder – også indlæst en række andre bøger (dog mest børnebøger), så det kan være, jeg støder på hende igen på et tidspunkt.

Kan du anbefale en eller flere danske lydbogsoplæsere? 

40 thoughts on “Gode lydbogsoplæsere

 1. Jeg elsker også lydbøger – og Torben Sekov er helt fantastisk! Generelt kan jeg godt lide dem, som er behagelige at høre på og som ikke laver stemmer.

  • Enig… og jeg kan også anbefale Thomas Gulstad… En dårlig oplæser kan simpelhen være en p i t a at lytte til

 2. Skønt indlæg. Lydbøger er stadig nyt for mig, så det er rart med lidt anbefalinger af gode oplæsere, for selvom jeg endnu ikke har hørt mange, har jeg dog fundet ud af hvor meget oplæseren betyder. Det kan være at jeg skal forsøge mig med Den Sorte Paraply på et tidspunk.

 3. Jeg har heller ikke det store behov for, at de laver stemmer, men ind imellem virker det nu meget godt (så længe det ikke bliver for dramatisk/karikeret).

 4. Oplæseren betyder nemlig rigtig meget – på godt og ondt. Der er bøger, jeg decideret har droppet at høre som lydbog på grund af en dårlig oplæser.

 5. Jeg må indrømme at jeg ikke kan forstå hvorfor mange synes atTorben Sekov er sådan en fantastisk oplæser. Hans intonation er mildest talt vederstyggelig og hans indføling med materialet er nærmest ikke eksisterende. Det undrer mig virkelig at han bliver brugt så ofte (lytter forlagene til arbejdet de bestiller eller booker de bare efter hvem der i forvejen har indtalt mange bøger?). I Ringenes Herre f.eks. lyder alle karaktererne ens, handlingens forskellige stemningsniveauer går tabt, og ord læses sommetider helt forkert.
  En suveræn oplæser er derimod skuespilleren Jesper Kristensen som – ligesom Torben Sekov – har indtalt Harry Potter bøgerne. Her er der harmoni i toneleje og udtale, samt en passende skelnen mellem de forskellige karakterer. Han har en god fornemmelse for det han læser og for dynamikken i fortællingen.
  En anden pragtfuld lydbogsoplæser er Grete Tulinius 🙂

  • Ærgerligt at du ikke har så gode oplevelser med ham. Jeg støder tit på ham som oplæser, da han ofte bruges til fantasybøger, og her plejer han at fungere godt. Ringenes Herre har jeg dog ikke hørt, da jeg læste den som teenager og ikke umiddelbart har behov for at læse/høre den igen. Jeg er desværre ikke stødt på Grete Tulinius, men vil bestemt holde øje med, om hun på et tidspunkt er oplæser på en bog, jeg gerne vil læse.

  • Jeg er desværre enig med dig ang. Torben Sekov. Jeg kan egentlig godt lide hans stemme, som er dejligt behagelig – jeg har endog præsteret at falde i søvn til hans stemme…
   Men nu lytter jeg for tiden til Dragonlance Forhistorierne. Det er mit første bekendskab med serien, så jeg aner ikke, hvad personerne hedder, da jeg ikke har læst nogen af bøgerne. Det undrede mig dog meget, at man havde valgt at kalde en dværg, der er smed, for Flint Firefork – for det gav absolut ingen mening i mit univers og med mit kendskab til fantasy. Så jeg slog det op og ganske, som min fornemmelse sagde mig, så hedder Flint naturligvis Foreforge til efternavn. Det giver meget mere mening.
   Så desværre er Torben Sekov måske ikke det bedste valg til bøger med “engelsk besætning”.
   Jeg vil desuden også give ret i, at det – i hvert fald i Dragonlance Forhistorierne – mangler noget intonation, der skelner mellem scenerierne og personerne.

 6. Kender du til Philip Pullmans dark materials trilogi: Det Gyldne Kompas, Skyggernes Kniv, og Ravkikkerten? Grete Tulinius har indlæst disse og gør det rigtig godt. Selv har jeg vendt tilbage til Ringenes Herre (både i bog- og lydbogsform) mange gange siden jeg läste dem som teenager. En af mine favoritter er Rob Inglis (engelske lydbøger). Jeg er også ret så svag for Tina Wilhelmsens indtaling af Hobitten fra 1978. Den har vi på kassette optaget fra et gammel bibliotekseksempar men den er ved at være godt slidt, så hvis nogen ved om den er genudgivet med samme oplæser i mp3 format må I gerne sige til 🙂

  • Ja, jeg læste dem for en række år siden. Var ret vild med den første bog, men havde et ret anstrengt forhold til de to næste. Den bedste kvindelige oplæser, jeg indtil nu er stødt på, er Vicki Berlin, men jeg tror, det var lidt af en undtagelse, at hun var oplæser, for jeg er ikke stødt på hende siden.

 7. Ellen Hillingsø har en fantastisk stemme… Hun kunne læse direkte op af en gammel telefonbog og jeg ville lytte efter. Jens Jørn Spottag er simpelt hen også FANTASTISK oplæser… Jeg har lånt lydbøger med ham, bare fordi han var oplæser. Søg på ham og lån de bøger!!!

  • Jeg er helt enig! Jeg tror ikke, jeg har oplevet dem som bogoplæsere (endnu), men begge skuespillere er beriget med en virkelig god stemme, så det kan jeg godt forestille mig. Tak for tippet 🙂

 8. Thomas Gulstad.. Han er fantastisk. Har hørt “En mand der hedder Ove”, det er både morsomt , rørende og bare utroligt fængende. Jeg er også rigtig glad for serien med ” skyggens lærling” med Esben Hansen som oplæser. Spændende blog du har her, skal vist se forbi en gang imellem.

 9. Lydbøgernes konge er helt sikkert Paul Becker, når han læser højt lytter jeg til hvad som helst, han er en af de få oplæsere, der kan holde min opmærksomhed fanget og ikke distraherer med forkerte intonationer og andre fejl. han har indlæst over 600 bøger, desværre er de fleste forsvundet fra eReolen i forbindelse med den seneste forlagskonflikt dér.

  • Åh, han er da en af de værste oplæsere! Han stønner og smasker konstant. Jeg må simpelthen holde så mange pauser når han er oplæser. Bliver så irriteret over det smaskeri.

  • Jeg er også helt vild med Poul Becker som oplæser. Kan se at vi ikke alle er enige om den sag. Hvilket bare er dejligt, så er der sikkert også lyttere til nogen af de oplæsere, som jeg helt klart fravælger efter at have lyttet i 5 min.

 10. Jeg er meget irriteret over oplæser Jesper Hvilsom , han lægger trykket forkert så meningen fordrejes , og han læser forkert og glemmer ord . ØV

 11. Jeg har netop hørt Alt det lys som ingen ser, indtalt af Morten Rønnelund.
  Fantastisk bog og Morten Rønnelund har simpelthen den bedste stemme – jeg kan virkelig varmt anbefale begge.

 12. Githa Lehrmann er suverænt den bedste oplæser, jeg indtil nu er stødt på. Hun fortæller levende og guider hurtigt en ind i historierne…

 13. Jeg har lige kastet mig over min første lydbog. Jeg har faktisk bogen selv, men kan godt lide, at jeg kan være aktiv imens. Dog irriterer oplæseren mig grænseløst. Josefine Graakjær Nielsen kan ikke udtale ordene. Både almindelige danske ord, og stednavne.
  Hun er endda selv forfatter. Jeg troede at der var visse krav til oplæsere, og at man måske foretrak skuespillere, eller andre der er sikre i sproget.
  Det betyder SÅ meget for fortællingen, og fremover vil jeg være opmærksom på hvem der er oplæser. Jeg kan sagtens følge dig, Lisbeth.

 14. Hejsa her er mine favoritter :
  Grete Tulinius, Githa Lehrmann, Bent Otto Hansen ( læser blandt andet Jo Nesbø.) Dan Schlosser, Torben Sekov, Paul Becker, Thomas Gulstad, Lars Lippert, Ellen Hilligsøe. På Ereolen og flere andre tjenster kan man skrive oplæseren i søgefeltet. Fortsat god lytning.

 15. Jeg er meget ny indenfor lydbøger og har måttet konstatere – som flere her – at oplæseren er helt utroligt vigtig. Jeg har hørt de første minutter af mange lydbøger og kasseret dem pga. oplæseren. Jeg kan godt lide Morten Thunbo, som bl.a. oplæser Tunu af Kim Leine. Han har en meget behagelig stemme. Lidt gammeldags på en rar måde. Og så gør Judith Rothenborg det virkelig godt på en lydbog, jeg er i gang med nu. Det er nærmest som om hun ER fortælleren. Og Randi Winther.

 16. Flere lydbogsoplæsere læser med for meget betoning, synes jeg. Der er forskel på at læse børnebøger op for børn og bøger for voksne. Nogle er især slemme til at græde med når et barn græder i fortællingen. Det irriterer mig voldsomt.
  Jeg synes også en del læser for hurtigt. Udenlandske for og efternavne flyder sammen til et navn, jeg har svært ved at høre og huske til senere i fortællingen. Mit råd er: Sæt tempoet lidt ned og lav små ophold efter navne og stednavne så man kan huske dem, og læs bogen i nogenlunde samme betoning, og lad være at skabe jer alt for meget. Det er jo ikke et børneteater.

 17. Mine er Torben Sekov, Jesper Christensen og ikke mindst Gerda Andersen.
  På mig er Gerda Andersens stemme vejen til afslapning, hver gang jeg hører den.

 18. Sjovt, er først lige begyndt med lydbøger. Man skal lige vænne sig til,en anden stemme end sin egen. Men fra første sekund jeg hørte Torben Sekov valgte jeg selv at læse de bøger som e-bog. Har aldrig hørt en der levede sig så lidt ind i handlingen, læste så stift at ens tanker straks røg hen på Poul Nyrup. Det ville jeg selv kunne gøre meget bedre, ingen tvivl om det. Håber der er nogen bedre. Lily Weiding skulle jeg lige vænne mig til, men det gik ok til sidst. Dog kan man høre når hun starter på en ny optagelse, hvor hun så taler meget højt.

 19. En fantastisk oplæser er Jesper Bøllehuus. Jeg har lige lyttet til de første 6 bind af “Clifton krøniken” af Jeffrey Archer, som Jesper Bøllehus har indlæst. Hans variation i stemmen gør, at der næsten dannes små film for en selv, når man lytter til hans oplæsning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *