Guards! Guards!

Da jeg valgte årets bogudfordringer – herunder at læse mindst otte bøger fra BBC’s liste over 100 bøger, du bør læse – vidste jeg med det samme, at jeg ville læse ‘Guards! Guards!’. Bogen er den ene af de to Terry Pratchett-bøger, der er endt på listen (den anden er ‘Mort’, som er en af mine yndlings-Pratchett-bøger), og da jeg får læst alt for lidt af Pratchett nu (i forhold til tidligere), så var det en glimrende undskyldning for at komme i gang igen. Så du mit indlæg om, hvad jeg vil læse i min sommerferie, så ved du også, at jeg har planer om at læse mere Pratchett de kommende uger.

Tilbage til ‘Guards! Guards!’. Bogen foregår i Pratchetts Discworld-verden og er den første i ‘City Watch’-serien. Her tilkalder et hemmeligt broderskab en drage for at vinde magten over byen Ankh-Morpork, og snart spreder dragen rædsel – og flammer! – blandt byens borgere. Heldigvis kan nattevagterne gribe ind… eller kan de? Dette vagtkorps består nemlig af 110% inkompetente og dovne mandspersoner, som hellere vil hænge ud på kroen end at håndhæve loven – de kunne jo komme til skade! Det ændrer sig dog, da den unge Carrot ankommer. Han er af dværgeslægt men er overraskende høj (rygterne vil vide, at han er menneske, men lad være med at sige det til ham!), og Carrot besidder al den retfærdighedstrang og grundighed, som hans kolleger mangler.

Jeg elsker Terry Pratchetts gakkede Discworld-verden, der er befolket af en masse sære væsner, pudseløjerlige opfindelser og skøre, egoistiske mennesker, der konstant begår fejl og roder sig ud i problemer. ‘Guards! Guards!’ er ingen undtagelse. Er du rollespiller, vil du måske især holde af bogen, da de inkompetente vagter er et af de faste elementer i diverse fantasy-historier.

Bogen er sjov og surrealistisk på samme tid, og flere af Discworlds faste persongalleri dukker selvfølgelig også op i denne historie – blandt andet min favorit, Mort, samt The Librarian.

‘Guards! Guards!’ er en af de bedste Pratchett-bøger, jeg har læst. Jeg synes, historien er godt skruet sammen, personerne er skønne, og der er et fint tempo i fortællingen. Jeg glæder mig allerede til den næste Pratchett-bog, jeg skal læse!

3 thoughts on “Guards! Guards!

  1. Pingback: Wyrd Sisters | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: Eric | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Hogfather | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *