Hærværk

Jeg ved, der er mange, der har et lidt anstrengt forhold til denne danske klassiker. ‘Hærværk’ af Tom Kristensen er åbenbart et af dansklærernes yndlingsværker, når det drejer sig om emner til danske stile i gymnasiet. I hvert fald var der flere i min omgangskreds, der rullede med øjnene og sukkede højlydt, da jeg fortalte, hvad jeg var i gang med at læse.

‘Hærværk’ handler om digteren og skribenten Ole Jastrau, der skriver litteraturanmeldelser til avisen Dagbladet. Den daglige trummerum er ved at gå ham på nerverne, for kravene fra arbejdspladsen, hustruen og vennerne er kvælende. To venner – eller nærmere bekendte – beslutter sig for at overnatte hos ham, og det bliver starten af det forfald, som Oles liv præges af i resten af bogen. Et forfald som Ole selv vælger, og han kaster sig ud i et solidt alkoholmisbrug, som snart påvirker hans ægteskab og jobbet.

Historien var ikke så forfærdelig, som rygtet sagde – heldigvis. Men omvendt var jeg heller ikke blæst omkuld, for handlingen er lige lovlig langsom og tungsindig til min smag.

Bogen handler om oprøret mod de konservative og småborgerlige normer, hvor hovedpersonen siger fra over for de krav, som omgivelserne har til ham. Det er – i mine øjne – en desperat og umoden handling, men ikke desto mindre også forståelig, for Ole Jastraus liv lyder ærlig talt ikke særlig inspirerende. 

Jeg er ikke vanvittig god til socialrealisme – det har jeg nok af i hverdagen – men dette værk hører dog til blandt de bedre værker. Jeg havde dog gerne set, at historien var strammet lidt op, og der var skåret lidt i sideantallet, for handlingen er som sagt lige lovlig langtrukken.

‘Hærværk’ er måske en selvbiografisk roman. Der er i hvert fald flere anmeldere og journalister, der gennem tiden har antydet, at hovedpersonen kan være bygget over forfatteren selv. Det er en bog, der sagtens kan læses i dag, for konflikterne i bogen er tidsløse. Et oprør mod småborgerlige normer bliver næppe uaktuelt på noget tidspunkt.

6 thoughts on “Hærværk

  1. Jeg er glad for socialrealisme. Og vil rigtig gerne læse denne bog. Bliver dog lidt tilbageholden, når du nævner den er langsom. På hvilken måde? 🙂

  2. Irene – jeg kan godt lide, at bøger har et vist tempo og ikke væver for meget rundt i det samme, med mindre der er en virkelig god grund til det. En del ældre bøger – denne inklusiv – har et noget langsommere tempo end moderne bøger, og så kan jeg godt blive lidt utålmodig 😉

  3. Åh nej! Jeg har det på samme måde :/ Dog primært med beskrivelser. Det keder mg sådan -DESVÆRRE!

    Åh, jamen synes bestemt du skal prøve med en liste. Følger man den, fint, gør man ikke, tja, så pyt med det 🙂

  4. Den (The Final Empire) er også virkelig god, så du kan godt glæde dig. Jeg er glad for at den serie kom med hjem sidst jeg købte fra amazon.

  5. Irene – jeg er i gang med at tygge mig igennem en god men lang biblioteksbog. Når den er læst færdig, må jeg hellere lave en sommerliste. Jeg har planlagt, at der bliver fantastisk vejr i min sommerferie, så jeg kan ligge på græsset og læse bøger hver dag 😀

  6. Kathrine – min eneste frygt er blot, at det er endnu en god serie, som jeg så også skal læse – og jeg har en hel del serier, jeg allerede er i gang med 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *