Half a King

I løbet af de sidste par år har jeg mange gange tænkt, at jeg burde læse nogle bøger af Joe Abercrombie. Jeg er stødt på mange positive anmeldelser af hans bøger, og han er flere gange blevet udråbt som en af de nye fantasyforfattere, man bør læse. Jeg fik så – endelig – købt en af hans bøger tilbage i marts måned, så jeg kunne komme i gang med dette projekt.

‘Half a King’ er første bog i ‘The Shattered Sea’-serien. Den handler om den unge prins Yarvi, som er i gang med at uddanne sig som en form for præst og rådgiver, da han pludselig får en melding om, at hans far og storebror begge er blevet dræbt i et bagholdsangreb. Nu er det prins Yarvi, der skal være rigets overhoved – en opgave, han på ingen måde er oplært til eller egnet til for den sags skyld. For Yarvi er krøbling – hans ene hånd er krøllet sammen som en fugleklo – og han har slet ikke den selvtillid og styrke, som en konge bør have. Og det bliver også en nærmest uoverskuelig opgave, for det første, han skal gøre, er at hævne sin far og sin bror ved at straffe deres banemænd…

Jeg kunne rigtig godt lide oplægget til denne bog – en mørk og dyster skæbnefortælling om den unge, undervurderede knøs. Det lugtede dog også lidt af at være en skabelon, jeg havde set før i andre fantasybøger, men her blev jeg overrasket. Historien indeholder adskillelige twists, så der skete ting, jeg ikke havde set komme, og det var jeg ret vild med. Det betyder dog også, at ting ind imellem går ret stærkt og måske for stærkt. Det passer mig fint, at der ikke dvæles så lang tid over tingene, og at historien ikke står i stampe, men omvendt savnede jeg også lidt mere kød på flere af kapitlerne. Der var kapitler, der gerne måtte uddybes, så man for alvor kunne mærke dramatikken og spændingen helt ind i knoglerne. I stedet blev det lidt for overfladisk.

‘Half a King’ er mig bekendt en ungdomsbog, og det er desværre tydeligt i den forstand, at historien til tider er lidt for simpel – det går for hurtigt, og der mangler dybde i nogle af de vigtigste scener. Og det ærgrer mig, for jeg kan som sagt godt lide oplægget til bogen. Less is not always more…!

Personerne er interessante, men de når ikke at få så megen dybde, som jeg havde ønsket mig, og personudviklingen går også lige lovlig hurtigt. Det kommer desværre til at virke lidt utroværdigt et par steder.

‘Half a King’ er en udmærket bog, men også lidt frustrerende læsning når man kan se, hvor lidt der skal til, før historien for alvor ville få vinger. Jeg ville rigtig gerne have set en 500 siders udgave af denne bog – og det er altså sjældent, jeg ligefrem anbefaler fantasyforfattere at skrive længere bøger (det er nemlig en genre, hvor forfatterne som regel skriver for lange bøger…).

Jeg har – efter at have læst denne bog – set på Goodreads, at folk anbefaler, at man ikke læser ‘Half a King’ som den første Abercrombie-bog, da den stilmæssigt er meget langt fra resten af hans bøger. Heldigvis købte jeg for nylig en anden bog af ham, ‘The Blade Itself’, så den er jeg pt. i gang med at læse. Anmeldelse af bogen kommer i løbet af juni måned.

3 thoughts on “Half a King

  1. Nå, okay. Efter at have læst din anmeldelse så er jeg ikke så ivrig igen efter at læse den, som jeg var før. Men jeg er spændt på at høre hvad du så synes om ‘The Blade Itself’ 🙂

  2. Pingback: The Blade Itself | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *