Han er tilbage

Denne bog har jeg længe overvejet at læse, selvom jeg samtidig også har været meget i tvivl om, hvorvidt den var noget for mig. Men den letteste måde var jo blot at læse den, så det gjorde jeg for nylig 😉

‘Han er tilbage’ er skrevet af Timur Vermes og handler om, at Adolf Hitler en dag vågner op på en bænk i Berlin og finder ud af, at han pludselig befinder sig i 2011. Han aner ikke, hvordan det er sket, og han får det ene chok efter det andet, da han langsomt finder ud af, hvordan verden i dag er skruet sammen. Adolf knytter sig hurtigt til en kioskejer, der tror, at den uniformsklædte person blot er en Hitler-imitator. Adolf selv hævder hårdnakket, at han er den ægte vare – at han skam er selveste Hitler – men det er der ingen, der tror på. I stedet bliver han hyret som imitator og komiker, og han får hurtig succes.

Kan man gøre grin med en af de personer, der historisk set betragtes som en af de største skurke gennem tiden? Kan man lave satire, der spiller på folkeforførelse og betagelse af en person, der har ordet i sin magt? Ja, det kan man godt, men spørgsmålet er blot, om det er vellykket i dette tilfælde?

Bogen skabte en del røre, da den kom frem, for selvom afslutningen af 2. Verdenskrig snart ligger 70 år tilbage i tiden, så var det en krig, der krævede millioner af liv og påvirkede mange lande i årtierne derefter. Er det derfor at bagatellisere de begivenheder, når man gør Adolf Hitler til en lettere godmodig og hyggelig fyr i denne bog? Det synes jeg ikke, men omvendt fremgår det heller ikke helt tydeligt, hvad det er, forfatteren vil med denne bog.

Selve tankeeksperimentet er interessant. Hvad ville der ske, hvis Adolf Hitler faktisk vågnede op i en park i nutiden? Hvordan ville han reagere og – endnu vigtigere – ville han få samme succes i dag? Er nutidens mennesker lige så lette at forføre? Tilsyneladende ja ifølge denne bog, hvor folks beundring af ham ganske vist er pakket ind i troen på, at han bare er en tilforladelig (omend excentrisk) komiker. På den måde gør bogen ind imellem mere grin med nutidens medier end med Hitler selv.

Jeg synes, bogen bliver lidt lang i spyttet. Det er svært at holde joken kørende over så mange sider, og der var passager, som jeg fandt temmelig kedelige, ligesom flere af de sjove scener var lige lovlig letkøbte. Samtidig er forfatteren udfordret af, at hovedpersonen ikke kommer til at fremstå for hadsk og fremmedfjendsk, for det ville ikke passe til den lette tone i bogen.

Bogen var desværre lidt for letbenet til min smag, selvom der bestemt var scener, der var spot on mht. mediernes jagt på folkets seneste darling, for det er der masser af omtale og salg i.

2 thoughts on “Han er tilbage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *