Heartless & Timeless

 ‘Heartless’ og ‘Timeless’ er begge skrevet af Gail Carriger og er hhv. fjerde og femte bog i ‘Parasol Protectorate’-serien. Læs mine tidligere anmeldelser af ‘Soulless’ samt ‘Changeless’ og ‘Blameless’.

Det er ret svært at skrive en opsummering af hhv. ‘Heartless’ og ‘Timeless’ uden at røbe alt for meget af handlingen fra de foregående bøger, så jeg vil i stedet bruge indlægget til at fremhæve de gode og de dårlige ting ved serien.

‘Parasol Protectorate’ har – det meste af tiden – været en positiv læseoplevelse. Jeg tøvede længe, inden jeg gik i gang med serien, for jeg havde på fornemmelsen, at jeg ville finde den plat og ligegyldig. Men jeg tog fejl. Bevares, den ER ind imellem plat og fjollet, men den fik mig til at grine, for ja – jeg har ret dårlig humor. Alexia Tarabotti er en gæv kvinde, der ikke står tilbage for mændene – hverken verbalt eller fysisk – og jeg har jo en svaghed for kvindelige hovedpersoner med ben i næsen. Samspillet mellem hende og hr. Maccon er også ganske fornøjeligt.

Forfatteren har en interessant fortolkning af vampyrer og varulve i serien, som fungerer godt i denne sammenhæng, og hele ideen med at blande det med steampunk er ret sjov. Jeg synes dog godt, at forfatteren kunne have skruet endnu mere op for steampunk-elementerne, men det er jo en smagssag.

Der er en del gentagelse i serien – der kommenteres for eksempel tit på Alexias udseende – og det er lidt synd, for det kan let opfattes som om, at forfatteren taler ned til læseren, og det er næppe hensigten.

Denne serie er light underholdning – og ikke mere end det. Hvis du tror, at det er en alvorlig og dyster steampunk-serie med fantasyelementer, så bliver du slemt skuffet. Hvis du derimod har lyst til at slippe tøjlerne fri og få dig et billigt grin over emsige adelsfrøkener, fimsede vampyrer og hidsige varulve, så har du muligheden her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *