Her fra min himmel – The Lovely Bones

Her fra min himmelEn af mine bogudfordringer i år er, at jeg skal læse mindst otte bøger fra BBC’s 100 bøger du skal læse-liste. Her faldt jeg blandt andet over ‘Her fra min himmel’, der blev filmatiseret for nogle år siden under navnet The Lovely Bones. Jeg har ikke set filmen, men jeg kan huske, jeg læste flere positive anmeldelser af den, så jeg tænkte, det kunne være interessant at læse bogen.

‘Her fra min himmel’ er skrevet af Alice Sebold og handler om den 14-årige Susie Salmon, der bliver voldtaget og myrdet i en kold decemberaften i 1973, hvorefter morderen skjuler hendes lig. Fra himlen kan hun iagttage politiets opklaringsarbejde og  familiens sorg – især da de begynder at indse, at hun næppe vender hjem igen. Familien begynder langsomt at falde fra hinanden, da de enkelte familiemedlemmer takler tabet af Susie meget forskelligt, hvor for eksempel faren bliver meget optaget af at forsøge at finde frem til morderen.

Dette var en meget ambivalent læseoplevelse. Bogens start var meget stærk og gribende – hele scenen op til mordet på Susie og ikke mindst selve mordscenen var barsk, ubehagelig og samtidig meget velskrevet. Desværre mistede bogen hurtigt pusten derefter. Så snart opklaringen af mordet begyndte at sive ud i sandet, gjorde bogen ligeså. Det gjorde mig egentlig ikke så meget, at der var en række sekvenser, hvor Susie kommenterer på handlingen oppe fra sin himmel, selvom jeg har læst anmeldelser, hvor folk har taget afstand fra dette. Jeg syntes, det virkede lidt underligt, men omvendt gav det en indsigt i flere af familiemedlemmerne, ligesom det gav et (ekstra) sørgeligt skær til historien.

Jeg syntes dog ikke, at Susies familie var særlig interessant, og lige så snart kapitlerne ikke relaterede sig til Susie og mordet på hende, begyndte jeg at kede mig. Det ærgrede mig, for det kunne have været en smuk og tragisk historie om sorgen over tabet af et barn, men der var bare for mange ligegyldige scener undervejs.

Slutningen irriterede mig – faktisk så meget, at jeg endte med at give bogen en ret lav rating på Goodreads. Jeg havde ellers forsøgt at holde modet oppe indtil da, men til sidst måtte jeg bare erkende, at denne bog var slet ikke mig. Så nej, jeg kan desværre ikke anbefale ‘Her fra min himmel’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *