Hippie 1

Denne bog var en af de mest omtalte bøger sidste år og fik mange roser med på vejen, og det gjorde mig så nysgerrig, at jeg valgte at sætte bogen på en liste over 20 bøger, som jeg skal læse i år.

‘Hippie 1’ af Peter Øvig Knudsen er første del i fortællingen om en af Danmarkhistoriens vigtigste begivenheder i det 20- århundrede – nemlig Thylejren i 1970, hvor flere tusinde hippier forsøgte at skabe et nyt samfund bygget på frihed og total demokrati.

Bogen er en detaljeret beskrivelse af de første 32 dage i lejren og indeholder en række tilbageblik fra årene op til lejren, hvor grundstenene til eksperimentet blev lagt.

Lejren eksisterede i 74 dage og var et resultat af flere års oprør mod verden, som den var dengang – et oprør mod kontrol, krig og diktatur og i stedet en invitation til et samfund med kærlighed, forståelse, rummelighed, hash og samarbejde.

Det er spændende læsning, som giver et langt mere nuanceret af hippiernes samfund – på godt og ondt. Der er utrolig mange detaljer, som bygger på et omfattende og beundringsværdigt researcharbejde, hvor forfatteren dog også flere gange må fremhæve, når interviewpersonerne er uenige i udlægningen af en række begivenheder. Menneskers evne til at huske er forskellig og ofte præget af, hvad man har lyst til at huske, så det er ikke så underligt, at der er uenighed om en del ting. Samtidig må man ikke glemme, at der også blev eksperimenteret en del med hash, lsd m.m. dengang, og en del minder er forsvundet i de euforiserende tåger. 

Når man beskriver hippietiden, kan man ikke undgå at komme ind på sex og opløsningen af det faste parforhold, og bogen kommer også ind på en lang række af de forhold, der blev indgået og brudt på kryds og tværs, hvor man ikke tog det så tungt, hvis kæresten pludselig havde lyst til at hygge sig med en anden. Datidens journalister gik meget op i al den nøgenhed, som lejren bød på, og det fremgår også, at lejrdeltagerne – først og fremmest kvinderne – syntes, at det var ret irriterende at blive opfattet som et objekt, der skulle beglos og fotograferes konstant. Alligevel var det hver dag muligt at besøge lejren – mod et lille beløb, hvis man ikke tilhørte en af de lokale beboere.

Det er især konflikterne, der er interessante, for de er med til at udvide min opfattelse af tiden omkring Thylejren og viser et hippiesamfund, der var langt mere splittet, end jeg havde forventet. Mange hjalp selvfølgelig til i lejren, men der var også mange nassere og tilmed folk, der stjal – både personlige genstande (tøj, penge, telte) og fra fælleskassen.

Forholdet til lokalsamfundet var generelt positivt, men her opstod der – naturligvis – også konflikter, når man placerer en lejr med flere tusinde hippier midt i et klassisk konservativt landsbysamfund. Der blev dog samarbejdet om en lang række ting, og mange af de lokale besøgte da også lejren for at se, hvad det var for nogle langhårede kjøvenhavnere, der havde forvildet sig over på de jyske marker. Der opstod dog gnidninger – blandt andet på grund af rapserierne, der steg mærkbart i området og ikke harmonerede særlig godt med de gode intensioner, som lejren byggede på.

Et interessant indblik i hippietiden og et samfund, som byggede på gode intensioner, men blev ødelagt af interne stridigheder, magtbegær, misundelse og mangel på engagement og ansvarlighed.

3 thoughts on “Hippie 1

  1. Jeg skal først se den d. 3 november, men det var det der lige passede. Der er ret mange planer med studiet september og oktober, men jeg glæder mig også rigtigt meget. Håber at de får et godt teaterstykke ud af det.

  2. Pingback: Hippie 2 | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *