Hippie 2

Så er turen kommet til anden del af Peter Øvig Knudsens fortælling om Thylejren. Den første bog – ‘Hippie 1’ – læste jeg som almindelig papirudgave, mens anden del var på lydbog. Det kom jeg ikke til at fortryde, for oplæseren – forfatteren selv – gjorde det rigtig godt.

I ‘Hippie 2’ er noget af gassen gået af ballonen. Opstarten var præget af optimisme og iværksætterånd, men nu begynder problemerne for alvor at melde sig med tyverier, intriger og misbrug i lejren. Forholdet til de lokale bliver også sat på hård prøve – ikke mindst da en gruppe lejrdeltagere besætter Hjardemål Kirke. Situationen tilspidses, og besættelsen udvikler sig til en kaotisk kamp mellem de lokale, besætterne og de tilkaldte politistyrker.

Der er en kæmpe forskel på de to bøger. Den første bog er som sagt præget af en positiv og skabende stemning, hvor alle tror på det nye samfund, der kan favne alle slags mennesker. I anden bog viser det sig at være en illusion, hvor alle menneskets dårlige sider kommer frem i lyset, og hvor lejren langsomt bryder sammen.

Det er interessant – men også deprimerende – læsning, og der var også en række overraskelser undervejs. Jeg kendte for eksempel ikke til kirkebesættelsen, ligesom der også er flere andre dramatiske episoder, jeg heller ikke havde forventet at skulle læse om i en bog om Thylejren.

Kirkebesættelsen fylder meget i bogen, og selvom den er en vigtig del af fortællingen, så synes jeg også, at denne del er lige lovlig langtrukken. Man kommer lidt for langt væk fra livet i lejren, og det er synd, så jeg havde gerne set, at episoden havde fyldt mindre i bogen.

‘Hippie 1’ og ‘Hippie 2’ er værd at læse, hvis du vil have et indblik i en af hippietidens største begivenheder i Danmark. En tid, hvor troen på en ny verden bygget på kærlighed og tolerance levede i bedste velgående, men hvor stoffer og alkoholmisbrug også var med til at ødelægge mange drømme og venskaber. Spændende læsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *