His Majesty’s Dragon

Månedens Goodreadsbog er denne knaldrøde bog (meget passende i julemåneden :)), som har stået på min bogreol i flere år. Jeg fik den anbefalet af en af mine venner og købte den få måneder senere… og så skete der ikke mere. Egentlig lidt mærkeligt, eftersom bogen handler om drager, og jeg er en absolut sucker for drager!

‘His Majesty’s Dragon’ er skrevet af Naomi Novik og er første bog i ‘Temeraire-serien’. Læg mærke til, at jeg ikke skrev trilogi – dette er en serie, som indtil videre er oppe på otte bøger, så der er masser af læsestof i vente, hvis det er en bog for dig!

Forestil dig starten af 1800-tallet under Napoleonskrigene, hvor englænderne kæmper mod franskmændene. Forestil dig så, at et af de vigtigste våben i kampene er drager, som bruges i angrebene mod fjenden. Will Laurence er kaptajn i den engelske flåde og er med til at besejre et fransk skib, som viser sig at have et drageæg i lasten. Begejstringen over den værdifulde fangst ændres dog hurtigt til bekymring, da den engelske besætning indser, at ægget snart udklækkes, og de er langt fra land. Ingen om bord er særlig trygge ved situationen, og det bliver ikke bedre, da ægget udklækkes, og dragen vælger Laurence som sin kommende rytter. Laurence må afgive sin post som kaptajn og hellige sig oplæringen af dragen Temeraire, men han begynder hurtigt at nyde samværet med den intelligente og fascinerende drage. Stille og roligt opbygges et nært venskab mellem menneske og drage, selvom Laurences ændrede titel hverken falder i god jord hos hans familie eller i den engelske flåde, hvor hans overordnede ikke er  meget for at afgive en af deres bedste kaptajner til dragerytterne. Men drager vælger selv deres ryttere, og Temeraire er vigtig i kampen mod Napoleon.

De første 50 sider var lidt tørre at tygge sig igennem, men derefter tog historien for alvor fart, og jeg blev helt opslugt af den spændende og overraskende hyggelige fortælling om Laurence og Temeraire. Selvfølgelig havde bogen en fordel alene ved at omhandle drager, men jeg syntes, at den historiske vinkel var både interessant og nyskabende. Der er nu noget fascinerende (i mine øjne) ved at kombinere 1800-tallets krigshandlinger med fantasy.

Forholdet mellem Laurence og Temeraire er rimelig traditionelt. Jeg synes ofte, at båndet mellem drager og deres ryttere beskrives som værende så stærkt, at den ene part dårligt kan overleve, hvis den anden dør. Det ses for eksempel i Anne McCaffreys bøger om Pern, men det skal jeg nok gå mere i detaljer med i næste måned, hvor jeg anmelder flere af hendes bøger. Som dragefan kan jeg sagtens sætte mig ind i dette nære bånd, for hvem ville ikke elske at være dragerytter? (… ok, her er jeg altså meget subjektiv, beklager).

Det er ret tydeligt, at dette er første del af en serie. Bogen handler først og fremmest om Temeraires opvækst, og hvordan båndet mellem ham og Laurence knyttes, og det er først hen imod slutningen, at de for alvor skal til at vise deres værd i krigen mod Napoleon. Resten af tiden bruger forfatteren til at opbygge et persongalleri, der først og fremmest består af de drager og drageryttere, som hører til samme kompagni som Laurence og Temeraire.

Jeg var som sagt overrasket over, hvor hyggelig bogen er det meste af tiden. Jeg var lidt bange for, at den ville være meget tør og fokuserede (for) meget på krigsstrategi, men det syntes jeg dog ikke, at den led under. Temeraire er en intelligent – og lidt barnlig-naiv – drage, som man kun kan holde af, og hans samtaler med Laurence fik mig flere gange til at smile.

Bogen var en rigtig positiv overraskelse, og jeg ser frem til at læse de næste bøger i serien (som jeg i øvrigt skyndte mig at bestille et par stykker af, så snart jeg havde læst denne til ende).

5 thoughts on “His Majesty’s Dragon

  1. Pingback: Throne of Jade & Black Powder War | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: A Natural History of Dragons | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Empire of Ivory og Victory of Eagles | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: Tongue of Serpents + Crucible of Gold | Den Lille Bogblog

  5. Pingback: Blood of Tyrants + League of Dragons | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *