Hvad bringer 2015?

Så vender vi første blad i 2015, og ligesom de foregående år har jeg tænkt over, hvad bogåret 2015 skal byde på for mit vedkommende. 2014 var præget af to udfordringer – et læsetema for hver måned samt ønsket om at færdiggøre 12 serier i løbet af året. Begge dele lykkedes, men ind imellem følte jeg det som en meget bunden opgave, da det ikke levnede plads til så mange spontane læseoplevelser, og det er jo synd – skønlitteratur skal jo ikke føles som pligtlæsning. Så selvom jeg havde stor glæde ud af de to udfordringer og fik læst mange gode og spændende bøger, så bliver 2015 noget anderledes.

Læs flere klassikere
Gennem de senere år har jeg fået læst en del klassikere – i 2011 var det tilmed en af årets læseudfordringer – men jeg synes stadig, jeg mangler en del af de helt store romaner. Jeg har derfor tænkt mig at lade mig inspirere af BBC’s liste over de 100 bedste bøger gennem tiden. Listen blev til i 2003, hvor BBC lavede en afstemning, hvor over 750.000 mennesker stemte, og jeg kan se, at der er en række bøger på listen, som jeg rigtig gerne vil læse. I 2015 skal jeg læse mindst 8 bøger fra listen.

Læs den igen og igen!
Det er sjældent, jeg genlæser bøger. Det kunne jeg godt finde på som barn og teenager, men de senere år har jeg ikke rigtig gjort det, eftersom der jo også er så mange nye, spændende bøger, jeg også gerne vil læse. Sidste år genlæste jeg dog Anne McCaffreys skjaldetrilogi, og det fik mig til at indse, at jeg bør genlæse flere bøger – især dem, jeg holder af! I 2015 skal jeg derfor genlæse flere bøger – minimum 8 – og muligvis bliver nogle af dem anmeldt her på bloggen.

Læs mere faglitteratur
I maj 2014 var månedens tema ‘bøger om krig’, og her endte jeg med at læse flere historiebøger om blandt andet 1. Verdenskrig. Det var rigtig spændende – og en øjenåbner, for jeg opdagede, at jeg savnede at læse om historiske begivenheder og vigtige perioder i historien. I 2015 skal jeg derfor læse mere faglitteratur – først og fremmest historiebøger – for der er flere emner, jeg gerne vil dykke ned i. Jeg ved endnu ikke, om disse bøger vil blive anmeldt på bloggen.

Læs flere bøger fra hylderne
Jeg har fået samlet mig en del bøger på hylderne de senere år, men desværre er jeg lidt bagud med at læse dem, jeg nu har stående. Biblioteksbøger og e-bøger har ‘forstyrret’ min læsning, så jeg nu har over 50 ulæste bøger på hylderne – og det er for mange! Derfor indgik jeg allerede tilbage i oktober 2014 en aftale med mig selv om, at jeg skal begrænse bogindkøb. Jeg må købe én bog for hver gang, at jeg har læst tre af de ulæste fra hylderne. Indtil videre virker det rigtig godt. Jeg har ikke sat et sluttidspunkt for denne udfordring – om det bliver årets udgang, eller når jeg er kommet helt i bund med de ulæste bøger er ikke til at sige. Det kan også være, at jeg dropper det, når jeg blot synes, mængden af ulæste bøger er tilpas lille.

Vær mere spontan!
Se, dette er muligvis den sværeste af udfordringerne. Jeg elsker nemlig at planlægge min læsning, men i 2014 syntes jeg dog, at det tog overhånd, hvilket først og fremmest skyldtes de to meget dominerende læseudfordringer for 2014. I 2015 må jeg derfor ikke planlægge min læsning flere uger frem. Jeg må højest planlægge én bog forud (udover den/dem jeg er ved at læse), og det tror jeg bliver svært. Men lad os nu se – jeg vil i hvert fald give det en chance.


Hvad vil dit bogår 2015 byde på? Har du bestemte mål for læsningen i år?

30 thoughts on “Hvad bringer 2015?

 1. Godt og lykkebringende nytår til dig <3

  Hvor jeg dog nyder at læse dine indlæg om dine bogudfordringer. Det er sjovt, så forskellige mennesker er 🙂

  Jeg giver ikke mig selv udfordringer mht at læse udover Goodreads Reading Challenge. Da jeg for alvor blev syg, mistede jeg evnen til at læse bøger, hvilket var en stor sorg for en stor læsehest, som jeg altid havde været. For et par år siden fik jeg øjnene op for Goodreads, og det blev min redning – gennem læseudforingerne derinde fandt jeg tilbage til bøgernes univers. I 2014 var mit mål at læse 36 bøger, og jeg endte med at læse 41 🙂

  I 2015 har jeg sat mig det mål, at jeg skal læse 52 bøger. Jeg har dog ikke krav til mig selv om, hvilke bøger det skal være, men jeg bliver inpsireret af dine indlæg, og jeg overvejer at udfordre mig selv noget mere mht temaer for bøgerne.

  Hjertelig tak for, at du deler og dermed både glæder, henrykker og inspirerer mig <3

 2. Tusind tak og i lige måde!
  Fedt at Goodreads kan være med til at støtte og inspirere til mere læsning. Jeg har også fundet frem til mange interessante bøger via den side. Jeg er også glad for at høre, at jeg inspirerer dig 🙂

 3. Hvor er det nogle spændende udfordringer du har sat dig for det nye år 🙂 Jeg kan godt lide den med, at du kun må planlægge én bog frem i tiden. Det ville være totalt umuligt for mig, som også elsker lister og planlægning. Men jeg kan godt mærke, at al den planlægning, nogle gange dræber læselysten, når man står der og kigger på en hel måneds bøger og tænker “Dem gider jeg da slet ikke læse alligevel” og det er også derfor jeg vil helt til bunds i bunken af ulæste bøger, så jeg kan få mere frihed til at vælge mere frit hvad jeg har lyst til at læse:)

 4. Jeg synes også, den er svær – det kribler allerede i mine fingre mht. at lave stabler af bøger, jeg skal læse 😀 Men lad os nu se. Nu vil jeg give det et forsøg 😉

 5. Dejligt med bogudfordringer! Jeg har også sat flere klassikere på min liste, men måske hopper jeg med på din udfordring med at læse bøger fra hylderne, og måske et lille bitte købe forbud.
  Godt nytår!

 6. Hehe, ja det er der ind imellem også brug for. Jeg håber blandt andet på, at jeg får afsluttet nogle flere serier, inden jeg køber og går i gang med nye trilogier (som det ofte er). Det burde være realistisk 🙂

 7. Hvor lyder det virkelig som nogle rigtige gode bogudfordringer, du har for 2015. Det er især virkelig skønt at se, hvordan du har formået at lave udfordringer, men stadig gøre dem meget åbne, så din læsning ikke kommer til at føles 'bunden' 🙂

 8. Pingback: Her fra min himmel – The Lovely Bones | Den Lille Bogblog

 9. Pingback: Narnia fortællingerne | Den Lille Bogblog

 10. Pingback: Persepolis 1 +2 | Den Lille Bogblog

 11. Pingback: Bogindkøb – før og efter jul | Den Lille Bogblog

 12. Pingback: Tornfuglene | Den Lille Bogblog

 13. Pingback: Opfølgning på bogudfordringerne i 2015 | Den Lille Bogblog

 14. Pingback: Bogindkøb til sommerlæsningen | Den Lille Bogblog

 15. Pingback: Guards! Guards! | Den Lille Bogblog

 16. Pingback: Danmark dejligst – Den nye Danmarkskrønike 1972-93 | Den Lille Bogblog

 17. Pingback: Jeg, Adrian Mayfield | Den Lille Bogblog

 18. Pingback: Godt klaret bogkøb! | Den Lille Bogblog

 19. Pingback: The Winter Children | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *