Hvor taler du flot dansk!

Abdel Aziz Mahmoud har i den grad markeret sig i medierne de senere år. Først som journalist hos DR og derefter som politiker in spe og ivrig debattør på de sociale medier. Det er især i diskussionerne om flygtninge og indvandrere, at Abdel har leveret tankevækkende og ofte humoristiske indspark i den ofte ret følelsesladede debat.

‘Hvor taler du flot dansk!’ er en selvbiografisk bog, der handler om Abdels opvækst som barn af palæstinensiske flygtninge. Han tager læseren med på en tidsrejse tilbage til 1980’erne, hvor hans forældre ankom til Danmark og gjorde deres for at tilpasse sig det danske samfund og den danske kultur. Allerede som barn higer Abdel efter at passe ind og at blive så dansk som muligt. Der er ingen danskere, der skal kigge skævt til ham – han skal nok vise, at han passer ind. Abdels historie er krydret med fotos fra hans barndom samt screendumps fra Facebook- og Twitter, hvor han ind imellem får nogle ret vrede og nedladende kommentarer fra folk, der ikke synes, at han skal stikke næsen frem.

Bogen er et spændende indblik i, hvordan en flygtningefamilie valgte at gribe det an, da de ankom til Danmark i 1980’erne og fik mulighed for at blive. Abdels portrættering af især moren gør, at man ikke kan andet end at knuselske hende. Det er den gode historie om integration, hvor både indvandrerne og de lokale er indstillet på, at den nye familie skal falde til. Selvfølgelig er der knaster undervejs, men det er i det store hele en positiv historie. Det står så i skarp kontrast til nogle af de ting, som indvandrerne oplever i dag, og hvor Abdel kommer med flere eksempler fra de sociale medier, hvor tonen kan være hård og uforsonlig.

En interessant og meget personlig bog om integration og tonen i den danske flygtningedebat. Kan bestemt anbefales.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *