Ildbærerne

Sidste år læste jeg ‘Ondvinter’ af Anders Björkelid, og den barske og kolde fantasyverden fascinerede mig, selvom stilen også var meget trist.

Den anden bog i serien – ‘Ildbærerne’ – fortsætter et år efter, hvor den første bog stoppede, og vi følger atter tvillingerne Wulff og Sunia, der nu har vandret i Dommerringen i et år. De er forvirrede men er meget opsatte på at fuldføre den mission, som faderen gav dem, inden han døde.

Den første forhindring kommer dog fra en uventet kant, da Sunia får sin første menstruation og pludselig skal sendes til månepræstinderne. Tvillingerne er ikke vant til at være adskilt og de har det ikke godt med de kønsroller, som hirdjægerne pådutter dem. Samtidig kommer Kulden nærmere, og Wulff og Sunia forsøger at advare de andre om den fare, der truer. Men Kulden har jo været væk i mange år, så det er helt andre problemer, der optager folk i byen.

I første bog skulle jeg lige vænne mig til stilen, som er meget nordisk – kold, trist og barsk. Jeg forestillede mig en snedækket finsk ødemark, når jeg læste, og den stemning fortsætter i ‘Ildbærerne’. Jeg synes dog, at denne bog har et bedre flow og giver flere forklaringer undervejs, men det kan også skyldes, at jeg som læser nu har et bedre indblik i den verden, som bogen foregår.

Det er sjældent, at fantasybøger tager kønsroller op og belyser dem direkte i teksten, men det sker i denne bog, og det fandt jeg yderst interessant. Ikke blot Sunias menstruation (hvor tit er det lige, man hører om det i fantasybøger?), men også det, at Wulff og Sunia mestrer begge evner, som egentlig kun ‘hører til’ hos det andet køn. Derfor må Wulff bære sværdet, selvom det er Sunia, der forstår at bruge det, og deres skuespil, hvor tvillingerne lader som om, at de passer ind i de gængse kønsroller – uden at de gør det – var med til at nuancere historien.

Jeg er positivt overrasket over ‘Ildbærerne’ og er blevet mere bidt af serien nu. Det plejer ellers tit at være den omvendte situation, hvor anden bog i serien ikke kan leve op til de forventninger, som den første bog har skabt, men her har jeg det helt omvendt. Jeg glæder mig allerede til at læse den næste bog i serien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *