Ildøglernes sang, Skjaldenes hal og Dragetrommer

Jeg indrømmer gerne, at jeg blandt andet har valgt denne måneds Anne McCaffrey-tema som undskyldning for at genlæse en af mine yndlingsserier – nemlig serien om skjalden Menolly.

Trilogien består af bøgerne ‘Ildøglernes sang’, ‘Skjaldenes hal’ og ‘Dragetrommer’ og blev genudgivet for nogle år siden i et samlet bind. Jeg har derfor valgt at samle anmeldelsen af alle tre bøger i ét blogindlæg.

Serien om Menolly foregår i Pern, dvs. i samme verden som ‘Drager på himlen’, og trilogien foregår næsten samtidig med forfatterens hovedserie. De to serier kan sagtens læses uafhængigt af hinanden, men det er ret interessant at læse begge, for i Menolly-serien refereres der ind imellem to større begivenheder, som beskrives mere detaljeret i Pern-serien.

De to første bøger – ‘Ildøglernes sang’ og ‘Skjaldenes hal’ foregår ca. samtidig med ‘Dragonquest’ og ‘The White Dragon’ (som jeg også læser denne måned), mens jeg er lidt mere i tvivl om, hvilken/hvilke bøger ‘Dragetrommer’ følger.

Trilogien handler som sagt om Menolly, der er en ung pige, som lever et trist og barsk liv på sin fars borg ved havet. Hun drømmer om at blive skjald, men det er ikke en passende profession ifølge hendes forældre, og de modarbejder hende i den grad, at hun begynder at tage på lange udflugter for at slippe væk fra borgen og den trykkende stemning. På en af sine udflugter bliver hun fanget i en grotte under et Trådangreb (læs mere om Tråd under anmeldelsen af ‘Drager på himlen’), og utroligt nok sker det samtidig med, at en stor rede med ildøgleæg udklækkes i grotten. Menolly redder 9 af de små ildøgler fra at flyve ud i den sikre død under Trådangrebet, da hun fodrer dem med de krebsdyr, hun nåede at indsamle inden Trådangrebet. Et særligt bånd mellem hende og dragerne opstår, og de følger med hende den efterfølgende tid, hvor hun vælger at blive boende ude ved stranden i stedet for at vende tilbage til borgen. De følger også med, da hun på et senere tidspunkt får mulighed for at tage til Skjaldenes hal for at blive skjaldelærling, og her kommer de små ildøgler i den grad til at præge undervisningen…

Det var utrolig hyggeligt at genlæse bøgerne, og de havde stadig den magiske stemning af drager og ildøgler, som jeg elskede ved serien.

Menolly er en gæv pige, som er let at holde af, og man føler med hende, når hun skal gennem så mange kvaler, før hun endelig får mulighed for at synge og spille. Der er en fin balance mellem sympatiske og usympatiske mennesker i trilogien, men selvom der sker flere barske ting, så synes jeg stadig, at den har lidt af det hyggelige og ufarlige skær, som John Flanagans serie om Skyggens lærling også har.

Som jeg skrev i anmeldelsen af ‘Drager på himlen’, så elsker jeg drager, og jeg er selvfølgelig helt forgabt i de små drager, ildøglerne, som denne serie handler om. Hvem ville ikke gerne have sådan et fantastisk væsen? …. ja undskyld, nu drømte jeg mig helt væk ved tanken… Forfatteren formår at skabe charmerende, fascinerende og magiske væsner, som er med til at gøre Pern til en unik og spændende fantasiverden.

De to første bøger i trilogien har Menolly som hovedperson og kan betragtes som én lang fortælling, mens tredje bog, ‘Dragetrommer’, har Piemur (en anden skjaldelærling fra Skjaldenes hal) som hovedperson. Denne bog foregår også ca. tre år efter de to første bøger. Det er både en fordel og en ulempe. Forfatteren kan introducere nye konflikter i historien, men noget af charmen ved serien falmer også lidt, da hovedpersonen udskiftes. Selvom Piemur også er en elskelig hovedperson, så er det bare ikke helt det samme…

‘Dragetrommer’ er også en mere politisk bog, for der er langt mere fokus på de ting, der foregår andre steder i verdenen, og vi hører mere om de dramaer, der udskiller sig mellem magthaverne i Pern. Nu hvor jeg også har læst flere af bøgerne i hovedserien om Pern, så synes jeg, at dette er langt mere interessant, end da jeg læste serien som teenager. Dengang fandt jeg ikke disse scener særlig interessante, men nu hvor jeg kender mere til verdenen, er det ret spændende at læse om.

Jeg synes som sagt, at det er en skøn fantasyserie. Måske lidt naiv til tider, men den bygger på en fantastisk verden, som udbygges mere og mere, jo flere af forfatterens bøger man læser. Nåja, og så er der jo ildøgler og drager med… og det er jo altid et plus 😉

8 thoughts on “Ildøglernes sang, Skjaldenes hal og Dragetrommer

  1. McCaffrey er en af de få “greats” indenfor fantasy som jeg af uvisse årsager aldrig nåede omkring i teenageårene – og siden har hendes bøger rumsteret i baghovedet, men jeg var nok lidt bange for, at det blev lidt for “ungt”, hvis man ikke havde læst dem første gang 🙂
    Men efter din fine anmeldelse må jeg vist prøve at skubbe dem lidt længere op på listen 🙂

  2. Jeg husker tydeligt denne serie fra da jeg var yngre. Jeg husker også at jeg synes det var lidt trist at der ikke var flere af bøgerne der var oversat, men det kan jo være at jeg skal følge dit eksempel og læse nogle af dem på engelsk.

  3. Jeg er spændt på, hvad du synes om bøgerne. Personligt synes jeg, at Skyggens lærling-bøgerne er langt højere grad henvender sig til unge. Jeg synes dog også, at McCaffrey-bøgerne – i hvert fald Menolly-serien – har et lidt uskyldigt skær over sig, som jeg forbinder med ungdomsbøger, men jeg kan røbe, at den næste bog, jeg anmelder, 'Dragonquest', indeholder mere drama og alvor og i højere grad er en voksenbog.

  4. Jeg skulle lige vænne mig til, at en række udtryk lige pludselig hed noget helt andet (ligesom enkelte navne også er forskellig i forhold til dansk og engelsk udgave), men ellers har det været rigtig hyggeligt (og lærerigt) at læse videre i Pern-serien, for der sker en del interessante ting i de efterfølgende bøger 🙂

  5. Uhm, elsker historierne fra Pern. Mangler stadig at læse mange af dem, men Anne McCaffrey's oversatte bøger slugte jeg mere end én gang i teenageårene. Og har mange af Pern-bøgerne på hylden. Elsker Ildøglernes sang og ville ønske jeg havde et par af de små spruttende væsener som kæledyr!! 🙂

  6. Pingback: Dragonquest | Den Lille Bogblog

  7. Pingback: Genlæsningens glæde | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *