Illuminae

illuminaeJeg synes, det er rigtig fedt, at der er kommet flere scifi-bøger på markedet de senere år. Eller jeg burde måske hellere sige – det er rigtig fedt, at der er en del scifi-bøger, der er trykt i store oplag de senere år. Scifi er nemlig en af mine yndlingsgenrer, men det er en genre, der ikke har været særlig synlig i boghandlerne i mange år.

Jeg var derfor ikke i tvivl om, at jeg ville læse ‘Illuminae’, så snart jeg hørte om den. Det gjorde jo heller ikke noget, at den blev omtalt virkelig positivt af alle de vloggers, jeg følger.

‘Illuminae’ er skrevet af Amie Kaufman og Jay Kristoff og foregår i 2575, hvor to store koncerner kæmper om planeten Kerenza. Da den ene koncern angriber planeten, lykkedes det en stor gruppe mennesker at flygte til andre planeter. To af disse flygtninge – teenagerne Kady og Ezra – har lige slået op med hinanden, men da de finder ud af, at den anden part har overlevet og befinder sig et andet sted i rummet, skriver de frem og tilbage, mens verden omkring dem bryder sammen.

Ligesom ved ‘Habibi’ bliver jeg nødt til at fremhæve bogens illustrationer – eller rettere tekstens opstilling i dette tilfælde – for den betyder meget for den samlede læseoplevelse. ‘Illuminae’ bruger ikke den klassiske tekstopstilling men er tværtimod opbygget af en række udskrifter af chat-samtaler, officielle dokumenter, interviews og meget mere. Det er lidt forvirrende i starten, men giver også et autentisk skær, som er ganske medrivende. Det bliver mere og mere kreativt i løbet af bogen, og et af de mere særprægede (men smukke) eksempler ses nederst i dette blogindlæg. Jeg var meget fascineret, og det var helt klart et plus for læseoplevelsen.

Der er en fantastisk humor i denne bog. Selvom verden ramler omkring ørerne på de to ekskærester, så prøver de at bevare roen og håbet gennem en lind strøm af ironiske kommentarer og passionerede tillidserklæringer. Der er noget fandenivoldskhed over de to, som fik jeg mig til at knuselske dem (især fordi Kady er en rimelig kodyl hacker – jeg elsker kvindelige hackere). Der er masser af action, dramatik og what-the-fuck-momenter.

‘Illuminae’ er et småsyret miks af ‘Rumrejsen 2001’ og ‘Feed’, men har sin helt egen stil, og det er klart en af de bedste ungdomsbøger, jeg har læst gennem de seneste år. Jeg skal helt klart have købt og læst efterfølgeren inden længe!

illuminae side

4 thoughts on “Illuminae

  1. Pingback: Lidt januarshopping på bogfronten | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: Gemina | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Hvad siger sci-fi om samtiden? | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: Obsidio | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *