Imaqa

Jeg læste Jørn Riels skrøner fra Grønland for en række år siden og nød den underspillede humor, som prægede fortællingerne om fangerne langs den grønlandske kyst. Da jeg fandt ‘Imaqa’ af Flemming Jensen, håbede jeg på at finde en bog i samme stil.

Bogen handler om Martin, en dansk skolelærer, der tager til Grønland i 1970’erne for at undervise. Inden han forlader Danmark, får han at vide, at han ikke skal begynde at lære sig grønlandsk, for det er ikke det, han er der for. Faktisk bør han slet ikke forsøge at tilpasse sig det nye samfund, for det er grønlænderne, der skal lære noget. Martin er dog uenig, og selvom kultursammenstødet giver en del misforståelser og spøjse situationer, så lærer han snart bygdens beboere at kende, og venskaber opstår.

Det tog lidt tid, før jeg rigtig ‘følte mig hjemme’ i fortællingen, for den skulle lige have tid til at folde sig ud. Lige så stille får de små, skæve episoder lov til at give en lun og underfundig stemning, og selvom historien ikke helt kommer på højde med Riels hyggelige skrøner, så er bogen alligevel et interessant indblik i en tid, hvor Grønland for alvor begyndte at ændre sig – blandt andet på grund af danskernes forsøg på at lære grønlænderne ‘gode danske vaner’.

Jeg synes, det er en fin lille bog – ikke noget stort og spektakulært, men en udmærket historie at lytte til, mens du er på farte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *