Intet nyt fra vestfronten

Min liste over bøger, jeg skal nå at læse i år, er efterhånden reduceret til nogle få hængepartier – herunder denne bog, som jeg læste for et par uger siden.

‘Intet nyt fra vestfronten’ er skrevet af Erich Maria Remarque og handler om en flok unge soldater, der kæmper ved fronten under 1. Verdenskrig. I løbet af bogen går de fra at være unge og kåde drenge, der fantaserer om piger og ferie fra fronten, til at være livstrætte og fortabte sjæle, der har mistet så meget af sig selv, at de ikke længere forstår livet væk fra fronten.

Dette er en lille bog – under 200 sider – men det skal man ikke lade sig narre af, for selvom sproget flyder let og ukompliceret, så er det en bog, du ikke bare lægger fra dig igen.  Den giver et skræmmende indblik i, hvordan krig påvirker soldater og langsomt er med til at nedbryde dem, så de til sidst forvandles til primitive individer, der forsøger at overleve de håbløse vilkår. Mens verden falder fra hinanden og kammerater dør, prøver de blot at holde varmen, få nok at spise og undgå at blive dræbt.

Bogen er ret deprimerende, selvom jeg ikke synes, at forfatteren på nogen måde bruger billige tricks, når han skal beskrive krigens grusomhed. Den tragiske stemning opbygges stille og roligt, og selvom det ikke kan være nogen overraskelse, at krig er tragisk, dehumaniserende og modbydelig, så sidder du som læser bagefter og har brug for lidt tid til at bearbejde indtrykkene.

Det er en af de bedste bøger om krig, jeg har læst. Ikke blot fordi den på ingen måde glorificerer krig, men også fordi den er fortalt så ærligt og ligetil. Der er tale om helt almindelige unge mænd, der melder sig for at tjene fædrelandet, og i stedet ender de i en håbløs skyttegravskrig mod en fjende, de ikke rigtig har noget forhold til.

Læs den, hvis du vil have et indblik i krigens grusomme meningsløshed. Læs den også, hvis du helst er fri – det er meget interessant og lærerig læsning.

4 tanker om "Intet nyt fra vestfronten"

  1. Jeg læste den for to år siden i forbindelse med studiet – og jeg holdt virkelig også af den. Den greb mig. Og den er utrolig velskrevet, skræmmende og dog så enkel.

  2. Ja, jeg blev faktisk rigtig positivt overrasket over den. Har filmatiseringen stående, men har simpelthen ikke kunnet tage mig sammen til at se den, men jeg er rigtig glad for, at jeg kastede over bogen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *