Jack the Rippers lærling

Jeg kan huske, jeg læste en positiv anmeldelse af denne bog sidste år, og da jeg alligevel skulle hente en god stabel bøger på biblioteket for nylig, så røg denne her med i stakken.

‘Jack the Rippers lærling’ af Carina Evytt handler om kirurgen Thomas Lindberg, der er dybt fascineret af seriemorderen Jack the Ripper. En dag slår det klik for Thomas og han skamferer et lig på hospitalet, hvilket sender ham flere måneder i behandling. Da han endelig lukkes ud, har han mistet sit job, er på fallittens rand, og hans hustru har fundet sammen med Thomas’ bedste ven.

Der er mildest talt ikke meget at glæde sig over, men da Thomas møder reinkarnationen af selveste Jack the Ripper – i skikkelse af en nuttet kattekilling (!), så får hans liv helt ny mening, og han går straks i lære hos den berømte seriemorder.

Bogen var ret anderledes i forhold til mine forventninger. Jeg havde svært ved at acceptere, at Jack the Ripper skulle symboliseres i form af en kær lille killing. Thomas’ og kattens dialoger var da til tider sjove, men oftest fandt jeg det plat, ulogisk og en smule fornærmende over for myten Jack the Ripper, at han skulle repræsenteres i form af en killing.

Starten af bogen var også for vag og gik for hurtigt frem. Thomas var dårligt nok sluppet ud fra det psykiatriske hospital, før han begyndte at tænke destruktive tanker igen, og jeg savnede i det hele taget mere dybde i bogen. Den var ikke specielt nuanceret, og personkarakteristikken var ret flad i de fleste tilfælde. Det er især problematisk, at hovedpersonen aldrig bliver nærværende og interessant. Jeg kan godt lide, at han på den ene side foretager sig ret syge ting, og på den anden side også formår at vise flere sårbare og menneskelige træk. Desværre bliver han bare aldrig rigtig troværdig og levende, og da han bærer meget af historien, smitter det også meget af på læseoplevelsen.

Bogen er ret forudsigelig det meste af vejen – undtagen slutningen, som havde et twist, jeg godt kunne lide. Det trækker klart op, at slutningen overrasker, men samlet set var det ikke en særlig interessant bog, og jeg var tæt på at lægge den fra mig, da jeg havde læst de første 50 sider. Nu er bogen er letlæselig og lettilgængelig, så jeg valgte alligevel at læse den færdig, men det er ikke en bog, jeg vil anbefale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *