Jane Eyre

Jeg har længe følt, at det var en smule pinligt, at jeg aldrig har fået læst denne klassiker, så da jeg faldt over den på netlydbog.dk, slog jeg til med det samme.

‘Jane Eyre’ er skrevet af Charlotte Brontë og handler om pigen af samme navn. Hun vokser op som forældreløs hos en slægtning, der ikke er interesseret i at give hende den kærlighed og omsorg, som børn har brug for. Jane bliver voksen og ender med at få arbejde som privatlærerinde hos rigmanden Edward Rochester. Stille og roligt udvikler deres forhold sig til at være mere og andet end blot en professionel relation, men der er ting, Jane ikke ved om Rochester – ting som vender op og ned på hendes liv, da hun finder ud af, hvad han skjuler.

Jeg blev meget positivt overrasket over denne bog. Jeg indrømmer gerne, at jeg lidt frygtede en kærlighedshistorie med en alt for naiv og uselvstændig pige i hovedrollen, men sådan var det bestemt ikke.

Jane Eyre er en klog, interessant og meget menneskelig hovedperson, som jeg havde let ved at holde af. Hun udstråler beslutsomhed og usikkerhed på samme tid, uden at det virker påtaget eller mærkeligt. Jeg er ikke i tvivl om, at hun er en nydelig pige, men det er hendes intelligens og snarrådighed, der lægges vægt på. Det er en befriende afveksling i forhold til de mange bøger – også nutidens – hvor kvindelige hovedpersoner først og fremmest defineres ud fra deres (smukke) udseende.

Hvad hun helt præcist ser i Rochester, forstod jeg ikke helt, men nu har jeg aldrig været til de tavse og introverte mænd, som den tids kvinder åbenbart faldt for (ja, jeg tænker på Mr. Darcy fra ‘Stolthed og fordom’ – ham kan jeg slet ikke snuppe). Jeg vil dog til Rochesters forsvar sige, at han lader til at være oprigtigt interesseret i Jane Eyre og sørger også for at udtrykke dette undervejs.

Bogen leger med den gotiske stil, som blandt andet er så smukt brugt i ‘Rebecca’, men jeg synes dog ikke, at bogen for alvor betegnes som gotisk litteratur. Det overnaturlige og uhyggelige udebliver, og i historien er rimelig klassisk opbygget – måske endda lidt for klassisk, for slutningen er desværre ret forudsigelig. Det trækker ned hos mig, for det havde nu været rart, hvis forfatteren kunne overraske på det punkt.

En dejlig læseoplevelse, jeg gerne anbefaler.

6 thoughts on “Jane Eyre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *