Jeg er Malala

Jeg bruger ofte muligheden for at låne lydbøger via ereolen.dk til at læse (eller rettere høre) bøger, hvor jeg ikke nødvendigvis ville kaste mig over papirudgaven og dermed udvide min horisont mht. genrer og forfattere, jeg ellers ikke læser. Denne bog er et fint eksempel på dette.

‘Jeg er Malala’ er et selvportræt skrevet af den pakistanske pige Malala Yousafzai. Malala er ikke en hvilken som helst teenagepige – hun blev for alvor internationalt kendt som 15-årig, da hun i 2012 blev udsat for et mordattentat af Taleban, som ønskede at dræbe den unge pige, fordi hun kritiserede ekstremisterne og talte for uddannelse af børn og unge. I 2014 blev hendes position som talerør yderligere styrket, da hun fik Nobels Fredspris sammen med Kailash Satyarthi fra Indien.

Bogen giver et indblik i livet som pige i nutidens Pakistan, men den bruger også megen plads på at beskrive Malalas familie og deres historie. Det er på den ene side logisk, da Malala trods alt er ung og derfor har en kort livshistorie, men det er på den anden side også lidt synd, da jeg allerhelst ville høre om hende og derfor godt kunne blive lidt utålmodig, når passagerne om hendes familie trak ud.

Malalas historie er vigtig, for den giver et indblik i hverdagen for en pakistansk pige og tegner et andet (og måske mere nuanceret?) syn på Pakistan i forhold til det billede, som de vestlige medier giver. Og så alligevel, for Malalas ønsker er meget i tråd med den vestlige verdens forestillinger om, hvad et rigtigt og velfungerende samfund er. Forskellen er først og fremmest, at hun har en stolthed og en kærlighed til sit land, som vesten ikke nødvendigvis har, og det gør hendes stemme meget interessant efter min mening. Desværre virker bogen til tider overfladisk og upersonlig – det er svært at mærke Malala i teksten, og jeg mangler nærhed og oprigtig engagement. Der er lidt for meget glansbillede over historien, til at jeg helt tror på den.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne bogen med ‘Iranske erindringer’, som jeg læste for nylig, og det er muligvis lidt tarveligt, for her kommer ‘Jeg er Malala’ til at virke kort og vag i forhold til førstnævnte bog. Malalas historie er bestemt interessant, men da hendes kamp har været ret kort (og slet ikke så dramatisk som Shirins fra ‘Iranske erindringer’), så virker det en anelse overkill at skrive en hel bog om hende allerede nu.

Malala er vigtig som forbillede for piger – og menneskeheden i det hele taget – verden over, for hun belyser problemerne ved at negligere uddannelse og undertrykke kvinder. Jeg er spændt på, hvordan hendes liv vil forme sig, og jeg håber, at det bliver så fuld af gode resultater, at der kan skrives en ny og mere spændende bog om hende om 10-20 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *