Joyland

Jeg havde intet hørt om denne bog, indtil jeg stødte på den ved et tilfælde, da jeg en dag surfede på Amazons hjemmeside i slutningen af sidste år. Forsiden af bogen signalerede pulp og underlødig litteratur, og selvom Stephen Kings bøger ikke just bliver omtalt som finlitteratur, så forbandt jeg nu heller ikke hans forfatterskab med den (lettere) underlødige pulp-stil. Det viste sig dog også, at bogens indhold ikke nødvendigvis matchede forsiden…

‘Joyland’ foregår i 1973 og handler om den 21-årige Devin, som får et sommerferiejob i en forlystelsespark. Her falder han hurtigt til og får sig flere venner blandt de andre ansatte, men også en af de lokale – den 10-årige Mike, der er dødeligt syg – taler han mere og mere med. Devin og hans venner taler ind imellem om et mord, der blev begået nogle år tidligere i forlystelsen Horror House, hvor en ung pige blev dræbt af sin kæreste. Drabsmanden fandt man aldrig, men det siges, at pigens spøgelse ind imellem viser sig for gæsterne, der prøver Horror House..

Jeg er glad for, at jeg ikke for alvor havde sat næsen op efter en gang splatter eller action, for i så fald var jeg blevet skuffet. ‘Joyland’ er en langt mere rolig og afdæmpet fortælling i forhold til, hvad forsiden antyder, og det synes jeg er lidt synd, for det kan betyde, at folk læser bogen med de forkerte forventninger.

‘Joyland’ er en overraskende god og velskrevet bog, som både fungerer som dannelsesrejse for hovedpersonen Devin men også har en meget fin spændingskurve, som stille og roligt bygges op, mens den dystre stemning opbygges. Rigtig farligt og dramatisk bliver det ikke ligefrem, men der er flere gange antydningen af, at der er overnaturlige kræfter, og som læser sad jeg og nød, hvordan Stephen King forstod at skabe rammerne for en fortælling, hvor jeg nærmest kunne dufte popcornene og høre børnenes begejstrede hvin fra rutsjebanen.

Du skal læse denne historie, hvis du gerne vil vide, hvorfor Stephen King er så populær, for dette er et godt eksempel på hans evne til at skabe rammerne for en spændende historie. Er du mest til hans hardcore horrorbøger, kan det til gengæld godt være, at du vil finde denne bog en anelse kedelig. Det er en meget afdæmpet historie, og der bruges mere tid på karakterudvikling end på bål, brand og sære væsner. Men jo – der er naturligvis overnaturlige elementer – det kan King jo nærmest ikke lade være med.

Fun fact: Dette er i øvrigt første gang, at jeg måtte knibe et par tårer under læsningen af en King-bog. Det havde jeg alligevel aldrig troet ville ske!

6 thoughts on “Joyland

  1. Jeg har et lidt ambivalent forhold til Stephen King, jeg har altid godt kune tænke mig at læse noget fra han forfatterskab, men da jeg ikke er meget for gys og gru ( ja, jeg er en pivskid, hvad sådan noget angår) har jeg altid gået i en lang bue uden om hans bøger. Kunne denne måske være et godt sted at starte?

  2. Ja, det synes jeg. Den er ikke voldsom lang, men er stemningsmættet og viser også flere af Kings kendetræk (såsom overnaturlige elementer og interessante hovedpersoner). Den er dog ikke oversat til dansk. Og ellers er novellesamlingen Full Dark, No Stars måske også noget for dig? (… den er – vist nok – ikke oversat til dansk endnu). Sig til, hvis du skal have forslag til Kingbøger på dansk 🙂

  3. Pingback: Fødselsdagsbøger og bogindkøb | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *