Knuste knogler og Sverige

Jeg har læst to noveller af den danske forfatter Anja Duna, som kontaktede mig for et par måneder siden og spurgte, om ikke jeg havde lyst til at læse et par af hendes noveller i forbindelse med september måneds novelle-tema. Jeg kendte ikke til hendes noveller i forvejen, men ville gerne prøve noget nyt.

Novellen ‘Knuste knogler’ foregår i 1600-tallet og handler om Mary, der sidder i en fængselscelle. Hun er blevet tortureret og tvunget til at tilstå, at hun er heks, og nu venter hun blot på at blive ført til bålet for at blive brændt.

Novellen er ret kort, men stemningsfuld og nærværende. Jeg kan godt lide, at historien foregår i 1600-tallet, for det er faktisk sjældent, jeg støder på noveller, der tager udgangspunkt i den tid. Jeg syntes også, at det var lidt synd, at historien ikke var længere, for jeg ville godt vide lidt mere om Mary og den situation, hun var bragt i. Slutningen var fint udtænkt, men den blev desværre serveret lidt fladt – jeg ville gerne have haft, at den i højere grad var præsenteret kort og fyndigt – som et piskesmæld i luften.

Den anden novelle, ‘Sverige’, foregår så vidt jeg ved i nutiden og handler om en kvinde, der er taget til Sverige for at arbejde på et projekt. På en gåtur kommer hun forbi et hus med en masse festglade mennesker, og hun bliver lokket med til festen. Hun overnatter og bliver overtalt til at blive lidt længere, og snart finder hun ud af, at det er svært at forlade stedet igen. 

Præmissen for historien – at hun ikke kan forlade huset og den nærmest kultagtige gruppe mennesker – er sådan set fin nok, men jeg syntes ikke helt, at novellen fungerede på det punkt. Som læser kom jeg aldrig helt til at forstå, hvorfor hun ikke bare skred, og det kom til at virke kunstigt, at de ikke rigtig ville svare på hendes spørgsmål.

Slutningen er smukt skrevet – men forvirrende. Jeg er simpelthen ikke sikker på, at jeg forstod meningen med den eller koblingen til festen og hendes liv i det hele taget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *