Krøniker fra Mars

Når man taler om sci-fi, kan man ikke rigtig undgå at nævne Ray Bradbury, der var en af 1900-tallets mest flittige og berømte sc-fi-forfattere. Han har blandt andet skrevet ‘Fahrenheit 451’, men blot få år før, at denne klassiker udkom, sendte han novellesamlingen ‘Krøniker på Mars’ på markedet.

Bogen indeholder en lang række korte noveller, der kan læses særskilt eller ud i ét, eftersom novellerne er opsat efter kronologisk rækkefølge. Historierne foregår – som titlen også afslører – på Mars, som menneskene koloniserer efter flere mislykkede forsøg.

Bogens opbygning kan godt snyde lidt i starten, så man tror, at det er én lang historie, men i så fald bliver man både forvirret og skuffet.

Novellerne varierer i stil og kvalitet. Den første er for eksempel ganske munter, til trods for at det går menneskene ilde, mens andre noveller er mere dystre. Historierne udstiller i den grad menneskets arrogance og destruktive adfærd, da menneskene starter med at tage til Mars, hvor de bekæmper de fredelige marsboere og overtager planeten. Det kunne være opstarten på et nyt og bedre samfund (for menneskene), men spørgsmålet er, om det virkelig er sådan, det ender?

Jeg var ikke så meget til den muntre stil, som flere af novellerne bar præg af. Ikke at alle sci-fi-bøger skal være så dystre som ‘Ender’s Game’ og ‘2001’, men det blev lige lovlig folkekomedie-agtigt.

Til gengæld var oplægget – at mennesket tager til Mars for at overvinde de fredelige marsboere og overtage deres planet – meget interessant. Normalt plejer det jo at være rumvæsnerne, der er de onde, men her var det for en gangs skyld menneskene, der fik skurkerollen.

Jeg synes tit, at novellesamlinger kan opfattes som en pose blandet slik. Nogle af historierne kan du rigtig godt lide, mens andre ikke rigtig falder i din smag. Sådan har jeg det også med ‘Krøniker fra Mars’, og derfor bliver oplevelsen også middelmådig.

2 thoughts on “Krøniker fra Mars

  1. Fin anmeldelse! Jeg har skævet lidt til Bradbury flere gange, men har indtil videre stadig kun læst “Fahrenheit 451”.

    Jeg ville lige huske at sige, at nu du er i fuld gang med din SF måned, så har jeg lige (endelig!) fået læst Philip K. Dicks “Do Androids Dream of Electric Sheep?”, og hvis den ikke allerede er på din liste, så synes jeg virkelig, at du skal tage den med! Den er så hypet, at jeg lidt havde forventet at blive skuffet, men den levede op til alle mine forventninger 🙂 (der kommer en anmeldelse på bloggen meget snart)

  2. Jeg glæder mig til at læse din anmeldelse! Jeg har læst bogen (dog for en en del år siden efterhånden), så den kommer ikke med denne gang. Meeen… jeg overvejer da at genlæse den på et tidspunkt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *