Kushiel’s Dart

På listen over de 20 bøger, jeg skal huske at læse i år, står denne fantasybog, som jeg fik anbefalet – og købt! – for flere år siden, men som bare har stået og kukkeluret på bogreolen. Det skyldes sandsynligvis, at bogen er ca. 900 sider lang og skrevet med lille font. Samtidig er sproget lidt mere snørklet, end jeg er vant til, når jeg læser engelske bøger, så det tog et stykke tid at tygge sig igennem bogen.

‘Kushiel’s Dart’ er skrevet af Jacqueline Carey og er første bog i en trilogi om den unge forældreløse pige, Phèdre nó Delaunay, som vokser op blandt kurtisaner i et af glædeshusene i byen. Hun har en rød prik i sit ene øje, hvilket betyder, at hun er mærket af Kushiel – guden, der står for masochisme. Det gør hende til noget helt særligt, for der er ingen andre som hende, og Kushiels udvalgte er spået til at være den, der atter bringer balance i verden.

Mens hun stadig er barn, bliver hun købt af Anafiel Delaunay – en rigmand og poet, som opdrager hende og den jævnaldrende, Alcuin nò Delaunay, til at begå sig som spioner i hoffet og ikke mindst soveværelserne.

Som teenagere får både Phèdre og Alcuin deres seksuelle debut, og de rige og adelige byder højt for at få glæde af deres kundskaber, men Anafiel er forsigtig med at udleje de to ynglinge, og snart bliver det tydeligt, at Phèdre og Alcuin er vigtige brikker i et net af intriger, hemmeligheder og rænkespil. Phèdre opdager snart, at der er forrædere ved hoffet, men desværre for sent, og snart ændres hendes liv markant, da blod flyder, og hun skal væk fra byen.

Jeg var lidt skeptisk, da jeg så, at hovedpersonen var en glædespige, for jeg er nu mest til sværd- eller tryllestavsvingende kvindelige hovedpersoner, men Phèdre var mere interessant, end jeg frygtede. Glem alt om ‘Fifty Shades’ – her er der sand masochistisk glæde, og selvom det (heldigvis) ikke er beskrevet i udmalende scener, så er det skrevet i en sensuel tone, og som læser er du ikke i tvivl om, at Phédre finder nydelse i smerten og i sit arbejde i det hele taget. Ja, det er politisk ukorrekt – det er almindeligt, at prostituerede fremstilles som ofre i samfundsdebatten – men nu er dette en fantasyroman, og så er der lidt bredere rammer end normalt.

Scenerne skifter en del undervejs i romanen. Uden at røbe for meget så kommer Phèdre på en rejse, der fører hende til fjerne egne, og her er det tydeligt, at der er lånt fra vikingekulturen og flere andre steder, der har mere med den virkelige verden at gøre end de traditionelle magitunge fantasyverdener. Det er sådan set fint nok, men jeg havde gerne set, at der var fortolket endnu mere på kulturerne, så de var blevet mere unikke. Hele hofsettingen er dog smuk og morderisk i bedste Machiavellisk stil, og af nyere bøger kan jeg kun komme i tanke om ‘A Game of Thrones’, der har samme forræderiske og nedrige opførsel blandt de adelige.

Persongalleriet indeholder også flere interessante personligheder – venner såvel som fjender – og det er dejligt at se, at forfatteren ikke overbeskytter dem, men tværtimod gerne lader hovederne rulle. Vær beredt på, at der kommer til at flyde en del blod i denne bog.

Der er desværre lige lovlig mange problemer/konflikter, der løses ved, at Phèdre smider tøjet og forfører den person, som udgør forhindringen. Det bakker selvfølgelig op om hendes skønhed og erhverv, men det bliver også for ensformigt og stereotypt. Ikke at hun partout skulle trække et sværd og kaste sig ud i kampen – det ville heller ikke være troværdigt – men jeg havde gerne set, at forfatteren havde givet Phèdre mulighed for at løse problemerne på andre måder.

Jeg måtte kæmpe mig igennem de første par kapitler og var tæt på at lægge bogen fra mig, men heldigvis fortsatte jeg, og det endte med at blive en udmærket læseoplevelse. Den ryger ikke på min top-fem-liste over fantasybøger, men den har bestemt sine øjeblikke. Jeg havde dog gerne set, at forfatteren havde skåret lidt ned på sideantallet, for der var flere scener, der snildt kunne undværes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *