Leviathan

Jeg har længe – meget længe – overvejet at give mig i kast med Paul Austers bøger. Han blev læst en del i min omgangskreds for ca. 10 år siden, og jeg har hørt mange pæne ting om hans bøger. Jeg satte derfor ‘Leviathan’listen over bøger, jeg skal læse i år.

Bogen starter med, at en mand sprænger sig selv i luften. Da forfatteren Peter Aaron læser om hændelsen i avisen, er han med det samme sikker på, at det drejer sig om hans forfatterkollega Benjamin Sachs. Resten af bogen er Peters beskrivelse af Benjamins liv, og hvad der kan være baggrunden for vennens pludselig og tragiske død.

Jeg har grublet en del over denne bog, efter jeg havde læst den færdig. Ikke så meget over handlingen i sig selv men mere over læseoplevelsen – eller rettere manglen på samme. Bogen efterlod ikke noget indtryk men nærmere et tomrum og skuffelsen over at vente på noget, der ikke kom.

Jeg savnede at føle personerne, at få et personligt forhold til dem (godt, skidt eller bare i det hele taget en holdning til, hvordan de er som mennesker), at få vækket min interesse for personerne og for handlingen. I stedet sad jeg det meste af tiden og undrede mig i det stille over, hvad der har gjort den bog så berømt.

Det var ikke fordi, at jeg kedede mig undervejs, men bagefter sad jeg med en underlig følelse af at være gået glip af noget. Hvad var det, jeg overså? Hvorfor gjorde bogen ikke indtryk på mig?

Jeg må læse noget mere af Auster på et tidspunkt for at blive klogere på, hvad det er, som andre finder fængende ved hans bøger.

3 thoughts on “Leviathan

  1. Irene – ok! Jeg har lige bestilt første sæson af How I Met Your Mother og Breaking Bad – og har derudover fået Game of Thrones, så jeg burde være dækket ind med serier her i foråret – meeen det er jo godt at vide allerede nu, hvad jeg bør se til efteråret 😀

  2. Jeg har kun læst en Auster-bog og det er Illusionernes Bog – jeg har aldrig læst noget lignende, det var en interessant oplevelse. Jeg havde nok ikke læst bogen, hvis ikke det var fordi den var på listen til en række forelæsninger, jeg havde meldt mig til på Folkeuniversitet. Prøv den 🙂 Mvh Bente

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *