Little Women

little women

Jeg tror ikke, at jeg har læst ‘Little Women’, da jeg var barn, men det er en bog, jeg er stødt på gang på gang, og det vakte min nysgerrighed. Er det en bog, der er værd at læse som voksen, eller er den mest for børn? Her kan jeg med det samme røbe, at den – ligesom ‘The Secret Garden’ – sagtens kan læses af voksne.

‘Little Women’ er skrevet af Louisa May Alcott og foregår under den amerikanske borgerkrig i midten af 1800-tallet. I bogen følger man de fire søskende – Meg, Jo, Beth og Amy – der bor alene sammen med moderen, mens faderen er ved fronten. De fire meget forskellige søstre forsøger at få det bedste ud af hverdagen, og selvom de savner faderen, gør de dog meget ud af at være positive og hjælpsomme – uden dog helt at undgå en række mindre skærmydsler.

‘Little Women’ er en klassiker, og det er bestemt en sød en af slagsen. Hvinende sød faktisk – som luftig lyserød candyfloss på en varm sommerdag. Pigerne er meget velopdragne, hengivne og dannede, og de er så søde og pæne, at det undrer mig, at Disney ikke har brugt historien som skabelon til en tegnefilm for længe siden. Det er det ypperste ‘good clean family entertainment you can trust’. Selvfølgelig har pigerne også nogle knapt så pæne sider, og selvom de flere gange kommer frem i løbet af bogen, så efterlades man som læser af et billede af fire herlige, søde og utrolig betænksomme piger.

For ja – selvom jeg ind imellem syntes, at det var lige lovlig voldsomt sødt, og selvom jeg finder pigerne ret urealistiske, så var det en meget fin historie alligevel.

De fire piger skiftes til at være i centrum i løbet af bogen, og selvom forskellene godt kan være ret karikerede (for at tydeliggøre hvor forskellige, de er), så er det samtidig også en styrke, at man lærer dem bedre at kende via de forskellige kapitler. Var bogen skrevet i dag, ville jeg have mistænkt forfatteren for at have designet de fire piger, så der var mindst én personlighedstype, læseren kunne identificere sig med. Det kan Alcott naturligvis også sagtens have haft i tankerne, men jeg tvivler ærlig talt på, at forfattere på den tid var nær så opmærksomme på den slags tricks. Det ærgrer mig lidt, at pigerne er gjort så barnlige i forhold til deres alder. Da jeg læste historien, troede jeg automatisk, at de tre yngste piger var 3-5 år yngre, end der stod i bogen. Samtidig er det i mine øjne også lidt synd, at pigerne er forskellige, men det er også en af de ting, der gør, at bogen henvender sig til børn – udover hele opdragelsesvinklen. For ja, bogen hylder omsorgsfuld og næstekærlig opførsel, og jeg kunne ikke lade være med at spekulere over, om bogen er skrevet for netop at lære børn om god opdragelse…

Bogen er som sagt en fin lille historie om fire søstre og deres hverdag på godt og ondt. Det er en historie uden de helt store armbevægelser, men alligevel en historie, hvor pigerne hver især gennemgår en udvikling og på den måde nærmer sig bogens titel – ‘Little Women’. Man kan godt kalde det en dannelsesrejse – en historie om fire unge piger, der nærmer sig tiden, hvor de vil flyve fra barndomhjemmets trygge skød.

7 thoughts on “Little Women

    • Tusind tak! Jeg fandt den på Saxos hjemmeside efter lidt researcharbejde, hvor jeg havde kigget på en lang række forskellige udgaver af bogen. Denne udgave var den, jeg bedst kunne lide (og så vil jeg ikke afvise, at en af grundene er, at efterfølgerne også er udgivet med pæne matchende forsider… ;-)).

  1. Pingback: Opfølgning på bogudfordringerne i 2015 | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: A Merry Christmas & Other Christmas Stories | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: The Forestwife Trilogy | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: Jo’s Boys | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *