Løbende tjener

lt
Da jeg var barn, var Dennis Jürgensen en af mine yndlingsforfattere. Jeg tror, jeg læste stort set alt, han udgav dengang. De sidste 10-15 år har jeg dog ikke fulgt med i, hvad  han har udgivet… indtil sidste år, hvor han pludselig udgav ‘Løbende tjener’, der er hans første bog henvendt til de voksne læsere. Det gjorde mig nysgerrig – hvilken stil havde Dennis Jürgensen valgt til denne bog, og kan han finde ud af at skrive krimier?

‘Løbende tjener’ har efterforskeren Roland Triel i hovedrollen. Han får sagen om et overfald på rigmanden og smykkedesigneren Frans Jessen, som er idémanden bag figuren ‘løbende tjener’. Kort tid efter overfaldet myrdes Frans Jessens tidligere partner, og da der begynder at dukke flere mord op, bliver sagen mere og mere mystisk. Samtidig kan Triel stadig ikke slippe den fire år gamle sag, der handler om hans egen familie. Dengang blev hans hustru myrdet og datteren så fysisk og psykisk mishandlet, at hun ikke siden har mæglet et ord.

Bogen er en udmærket men måske lidt for mainstream krimi. Der er den traumatiserede efterforsker, der forsøger at finde sjælero ved at opklare og afslutte den sag, der omhandler hans egen familie. Jeg synes, det er synd, at efterforskere/politimænd næsten altid skal være traumatiserede/skilte/alkoholiserede i krimier, og det er da også en af grundene til, at jeg elskede ‘The Crucifix Killer’, da jeg læste den sidste år, for det var et sjældent eksempel på en opklarer, der faktisk fungerede godt både fysisk, psykisk og socialt.

Triels opklaring af familiesagen fylder lige lovlig meget i bogen i forhold til min smag. Selvom den sådan set er interessant nok, så synes jeg, at den dominerer for meget og kommer til at virke lidt påklistret, men det skyldes nok også min generelle skepsis over for, at efterforskeres familieliv skal være så traumatiserende.

Selve mordgåden er til gengæld fint skruet sammen, og jeg sad da også – vanen tro – og gættede med undervejs. Der er et par fine twists undervejs, og den nærmest filmiske fremstilling, hvor man både følger opklaringsarbejdet, morderen og det næste potentielle offer, gør historien mere intens og nervepirrende.

‘Løbende tjener’ er en udmærket krimi. Den skiller sig ikke ud i forhold til de mange andre krimier, man kan købe, men vil du gerne læse en glimrende nutidig krimi, der foregår i Danmark, så er denne et fint bud.

4 thoughts on “Løbende tjener

  1. Jeg har længe overvejet om jeg skulle give mig i kast med den her bog, men nu fik du mig skubbet over kanten – jeg holder mig fra den. Jeg duer på ingen måde til krimier, slet ikke krimier sat i Danmark og slet ikke når det er de alt for mainstreame – det gider jeg ikke bruge min tid på! I stedet vil jeg dykke ned i noget af alt det skønne fantasy han har skrevet og mindes min barndoms og ungdoms gode læsestunder 😀
    Super god anmeldelse!

    • I så fald tror jeg heller ikke, den er noget for dig. Som krimi er den udmærket, men skulle jeg vælge, foretrækker jeg også hans ungdomsromaner. Ikke fordi denne krimi er dårlig – det er den bestemt ikke – men jeg synes ikke, at den bidrager med så meget nyt. Og tak for rosen ♥

  2. Endelig en der også synes, at politi-mænd og detektiver og kriminal-inspektører alle er traumatiserede i alle krimi-bøger… Jeg har selv fået læst 3 krimi-romaner indenfor den sidste måned, og alle omhandlede to sager; efterforskerens “hoved”sag og så den personlige sag. Det kan nemlig godt blive ret trættende i længden.
    Jürgensen plejede også at være en af mine favoritter fra ungdommen, så måske burde jeg give denne bog en chance 🙂

    • Jeg vil tilføje ‘i lige måde’ – dejligt at have en ‘lidelsesfælle’ på det område 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *