Løvindens sang – Alanna 1

Jeg har fundet endnu en yndlingsbog frem – denne gang anbefalet af Pernille, som nævnte den, da jeg bad jer om at anbefale tre bøger. Bogen er første del i en serie på fire bøger, og jeg hørte den som lydbog.

‘Løvindens sang’ er skrevet af Tamora Pierce og handler om pigen Alanna, som drømmer om at blive uddannet som ridder. Hendes fader har dog besluttet, at hun skal studere på en klosterskole ligesom alle andre adelige piger, men det har Alanna tænkt sig at ændre. Sammen med tvillingebroderen Thom udtænker hun en plan, der skal sikre, at de to bytter plads, så Alanna får Thoms plads ved hoffet, hvor han skal uddanne sig til ridder, og Thom i stedet kan uddanne sig som troldmand. De to søskende ligner hinanden så meget, at der blot skal få ændringer – og tilpas meget tøj – til, at de kan drage af sted til hver sit uddannelsessted, uden at faderen fatter mistanke.

Alt går godt, og Alanna får plads ved hoffet, hvor hun præsenterer sig som Alan. Det giver visse udfordringer for hende at holde sit køn skjult, hvilket skaber flere uheldige situationer. Starten er svær, for hun er lille og klejn, men hun kæmper bravt og får snart flere venner.

Hovedpersonen Alanna er den klassiske pige med ben i næsen, der vil have bukserne på og svinge med sværdet ligesom drengene. Hendes køn skal ikke stoppe hende, og hvad hun ikke har i muskler, har hun til gengæld i snilde og snedighed. Det er en meget sympatisk figur og en af mine absolutte yndlings blandt de klassiske karaktertyper. Jeg synes dog, at Alanna godt måtte have haft lidt mere kant – for min skyld måtte hun gerne have haft et par negative personlighedstræk, så hun virkede mere troværdig, men hun er i hvert fald let at sympatisere med.

Bogen er skrevet til et yngre publikum – jeg vil gætte på 10-12-årige – og det er ret tydeligt, for bogens handling og temaer er ret simple. Den bliver ind imellem meget pædagogisk, for eksempel da Alannas krop udvikler sig, og det bliver endnu sværere for hende at skjule, at hun er en pige. Beskrivelsen af denne scene var ikke så elegant, men måske havde scenen virket bedre, hvis jeg havde læst bogen, da jeg var yngre.

Det er en udmærket fantasybog for børn. Jeg ville nok have sat større pris på den, da jeg var yngre, men er du til hyggelig feel-good fantasy, så er dette et fint valg til sommerferien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *