Magikerens lærling 1-3

Trudi Canavan er kvinden bag serien ‘Black Magician Trilogy’, der omfatter ‘The Magicians’ Guild’, ‘The Novice’ og ‘The High Lord’ – en af de bedste fantasyserier, jeg har læst gennem de seneste år.

‘Magikerens lærling’ er en trilogi, som jeg for nylig hørte som lydbog – lånt via netlydbog.dk. Serien handler om den unge kvinde, Tessia, der assisterer sin far i hans arbejde som byens healer. Hun håber på at kunne blive hans lærling, men desværre er det ikke et arbejde, man anser som passende for kvinder, og Tessias mor taler da også om at finde en ægtefælle til Tessia. Disse planer bliver dog spoleret, da Tessia – ved et uheld – opdager, at hun besidder magiske kræfter, og hun kommer straks i lære hos magikeren Dakon. Det giver ganske vist gnidninger med Dakons anden elev, Jayan, men disse småproblemer falmer hurtigt i forhold til den fare, landet svæver i. Onde troldmænd fra nabolandet planlægger tilsyneladende en invasion, og snart bliver Tessia inddraget i forberedelserne til krigen.

Jeg kan – desværre – ikke helt undgå at sammenligne serien med ‘Black Magician Trilogy’, for igen er der tale om en ung kvinde, der opdager, at hun har magiske kræfter og skal lære at tøjle dem, ligesom truslen om krig går igen i begge bøger. Tessia og Sonea (hovedpersonen i den første serie) minder dog ikke så meget om hinanden, og forløbet er da også noget anderledes, for i ‘Magikerens lærling’-bøgerne fylder forberedelserne til og selve handlingerne under krigen rigtig meget. For meget hvis jeg skal være helt ærlig.

Første bog havde en spændende og fængende start, men jeg syntes desværre, at handlingen tabte pusten undervejs, og den følelse fortsatte i anden bog. I tredje bog skete der dog flere ting, som gjorde, at historien atter blev interessant og var med til at sikre, at serien ikke skuffede mig nær så meget, som jeg til sidst frygtede.

‘Magikerens lærling’-serien har et mere simpelt handlingsforløb end ‘Black Magician Trilogy’, og jeg har en mistanke om, at dens målgruppe måske også er en anelse yngre end til førstnævnte serie. Jeg savner flere sidehistorier og mere dybde og kant i bøgerne, og der mangler også et eller andet ved hovedpersonerne – jeg kommer ikke rigtig ind under huden på dem og bliver dermed en passiv (og lettere uinteresseret) tilskuer til deres handlinger.

Nu virker jeg måske en anelse hård ved serien, men når jeg ved, hvor godt Trudi Canavan kan skrive, og når der samtidig findes så mange gode fantasybøger derude, så synes jeg, at det er lidt synd med dette lightprodukt, som jeg føler, at denne serie er. Det er ikke nødvendigvis en dårlig serie – jeg havde bare højere forventninger, og de blev ikke indfriet.

6 thoughts on “Magikerens lærling 1-3

  1. Jeg har serien til at stå på hylden og skal have den læst inden længe. Jeg har også læst historien om Sonea og elskede den! Men jeg er lidt bange for at Tellerup har gjort serien en bjørnetjeneste ved at dele den i tre – for mig virker det i hvert fald som om den skulle gøres lettere tilgængelig for et yngre publikum og jeg er bange for at oversættelsen bærer præg af det. Men den skal i hvert fald læses så jeg kan få genlæst The Black Magician og få læst hendes nyeste trilogi (The Traitor Spy) derefter 😉

  2. Frk. Hyms – jeg tror, du har helt ret. Det irriterer mig, at en del fantasybøger bliver splittet op i flere bøger, når de oversættes til dansk. Det skete for eksempel også med Patrick Rothfuss' første bog The Name of the Wind. Det irriterer mig dog endnu mere, at Tellerup aldrig oversatte næste bog i serien, men blot fortsætter med at spytte ligegyldige teenage-pararomance-bøger på markedet… *suk*

    Men jeg skal helt sikkert også læse The Traitor Spy på et tidspunkt. Tror dog at det bliver præstinde-serien først 🙂

  3. Det håber jeg også, for selvom han fysisk i historien er på farten, står hans udvikling stille, men nu har han haft tre bøger til at imponere mig i, og det er endnu ikke sket, så jeg tvivler på, om det lader sig gøre i de fremtidige bøger.

    Jeg vil først begive mig ud i den fjerde bog, når jeg har set tv-serien, da jeg ellers er sikker på, at jeg ikke vil nyde filmatiseringen i ligeså høj grad, hvis jeg har læst værket først, hvilket er en lidt kontroversiel måde at gøre det på, men ikke desto mindre den måde, jeg foretrækker i tilfældet med A Song of Ice and Fire. Men jeg er glad for at høre, at den ikke er kedelig!

  4. Har du læst the priestess of the white? Serien hedder vist the age of the five. Det er klart den bedste serie Trudie Canavan har lavet. På mit bibliotek er den placeret under børnebøger, hvilket det så absolut ikke er. Bog 1 kan være lidt lang at komme i gang med, men er helt klart det værd. Det var den første serie jeg læse af Canavan og synes helt klart ikke de andre serier har kunne leve op til the age of the five.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *