Marco effekten

De fleste danskere har efterhånden hørt om krimiforfatteren Jussi Adler-Olsen og hans krimiserie om Afdeling Q. Serien er blandt de bedst sælgende bøger herhjemme, og filmatiseringen af den første bog blev et kæmpe biografhit sidste år.

Da den femte bog i serien udkom, havde jeg egentlig planer om at købe den – jeg ejer i forvejen de fire andre bøger – men et hav af negative anmeldelser fik mig til at tøve. Flere kaldte bogen for den dårligste bog i serien, og til sidst havde jeg læst så mange skuffede kommentarer, at jeg droppede at købe bogen.

For nylig fik jeg dog mulighed for at låne bogen gennem en af mine venner, og det kom jeg ikke til at fortryde, for bogen er bedre end sit rygte.

‘Marco effekten’ handler – som titlen også antyder – om Marco, der er en 15-årig roma, som tjener til føden ved at stjæle. Han lever i en klan, som hver dag afsøger de københavnske gader for nye ofre, de kan bestjæle, men en dag opdager Marco noget, der bringer hans liv i fare. Han stikker af fra klanen og forsøger at undgå at blive fanget, mens han prøver at finde ud af, om han skal afsløre sin viden over for politiet.

Samtidig bliver Afdeling Q udsat for nye udfordringer, da den gamle politichef træder tilbage og overlader posten til en ny – vel at mærke en overordnet, som Carl Mørck har det særdeles svært ved. Afdeling Q har ikke længere så frie tøjler som tidligere, og det huer ikke kriminalbetjenten.

‘Marco effekten’ er nok den bog i serien, hvor Afdeling Q fylder mindst, og jeg vil gætte på, at det er en af de vigtigste årsager til, at bogen har fået så dårlige anmeldelser. Der er ingen tvivl om, at seriens popularitet først og fremmest skyldes afdelingens lidt aparte sammensætning af skæve personligheder. Det generer mig dog ikke, at samspillet mellem afdelingens personer ikke fylder så meget i denne bog – jeg synes, at det ind imellem tog overhånd i flere af de tidligere bøger og simpelthen blev for fjollet.

Jeg var positivt overrasket over grundfortællingen. Det er muligvis den mest troværdige i forhold til de tidligere bøger, for lad os være ærlige – plottene i både ‘Kvinden i buret’, ‘Fasandræberne’ og sådan set også ‘Journal 64’ var ikke særlig realistiske, når vi tænker på, at de foregår i Danmark. I hvert fald de to første bøger i serien var lidt for over the top til min smag.

Jeg bliver også nødt til at rose de flugtscener, der er i bogen. Marco er flere gange på flugt til fods gennem København, og det er sjældent, at jeg har læst så hæsblæsende jagtbeskrivelser, der samtidig er foregået til fods. Samtidig har det også en vis charme, at der er så mange referencer til steder i København, så man – hvis man bare er en smule stedkendt i hovedstaden – let kan visualisere ruterne.

Alt i alt var det en fin læseoplevelse. Jeg havde gerne set lidt mere personudvikling i forbindelse med medlemmerne af Afdeling Q, for på den front skete der ikke synderlig meget. Omvendt var det rart, at selve krimidelen fik lov til at fylde mere i denne bog og tilmed omhandle sager, jeg godt kunne forestille mig kunne foregå i virkeligheden.

1 thought on “Marco effekten

  1. Pingback: Bøgerne under træet | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *