Matched

Jeg har virkelig været i tvivl om, hvorvidt jeg ville læse denne bog eller ej, for jeg havde en mistanke om, at den nok ikke var noget for mig. For nylig valgte jeg dog at høre den som lydbog, og bogen viste sig at overraske både positivt og negativt.

‘Matched’ er skrevet af Ally Condie og er første bog i – ja, du har gættet det – en trilogi. Hovedpersonen er pigen Cassia, der snart får at vide, hvem hun skal matches med. Det er Samfundet, der bestemmer, hvem der skal danne par. Man kan sige nej og vælge at leve som single, men de fleste vil gerne have en livspartner, og Cassia glæder sig til at finde ud af, hvem der er hendes match. Da hun på selve aftenen får at vide, at det er barndomsvennen Xander, hun skal matches med, bliver hun glad. Glæden varer dog kort, for da hun kommer hjem og tjekker oplysningerne på det mikrokort, hun har fået udleveret, viser det et kort øjeblik et billede af en anden dreng – Ky. Cassia bliver forvirret og forfærdet på samme tid. Hvad betyder det? Er Ky hendes virkelige match? Hvad så med Xander? Hvordan kan Kys billede overhovedet dukke op? Han er jo afviger, og de deltager ikke i matchen… Cassia begynder at stille spørgsmål – ikke kun omkring matchen men også andre grundlæggende ting ved Samfundet. Måske er ikke alt, som hun først troede.

Det lyder rigtig meget som en historie, jeg har set mange gange før. Det dystopiske og dominerende samfund, som har et eller andet twist – i ‘Uglies’ var det for eksempel, at alle skulle være smukke – men hvor ikke alt er, som man først tror. I denne bog er fokus så, at teenagere ikke selv vælger deres kærlighed men bliver matchet af samfundet. Ikke noget specielt revolutionerende – det har jo også foregået i virkeligheden førhen og gør det stadig i visse kulturer. Jeg frygtede lidt, at bogens budskab enten ville være, at Samfundet er ondt og manipulerende, når dets rolle blandt andet er at matche par, eller at bogen ville være en sødsuppefortælling om ung kærlighed. Ingen af delene var dog heldigvis tilfældet.

Men – for der er et men – der var til gengæld andre ting, der irriterede mig. Følgende kan spoile lidt af handlingen, så har du ikke læst bogen, er du advaret. Da jeg hørte bogen, undrede det mig meget, at Cassia reagerede, som hun gjorde. Hun havde ikke tidligere interesseret sig synderlig for Ky, men så snart hun så hans billede, blev han pludselig interessant, og hendes interesse for Xander dalede kraftigt. Hvorfor skulle der ikke mere til? Jeg syntes, at hendes pludselige forelskelse i Ky i bedste fald virkede konstrueret og i værste fald overfladisk. Hvordan kunne hun tilsidesætte en mangeårig interesse for Xander for en mystisk dreng som Ky? Bare fordi han var ‘forbuden frugt’, nu hvor han var afviger? Jeg syntes, det virkede utroværdigt… eller i hvert fald dumt.

Bogen er ellers en oplagt mulighed for at diskutere kærlighed og samfundets rolle i dette, og det benyttede forfatteren da også undervejs. Jeg syntes dog, at diskussionerne blev langtrukne, træge og gentagende, og der var lange passager, hvor jeg syntes, at historien kørte i samme rille. Samfundet i sig selv var heller ikke synderlig interessant beskrevet. Her foretrækker jeg klart ‘Brave New World’ eller ‘Hunger Games’. Til gengæld var Samfundet i ‘Matched’ måske mere realistisk – forstået på den måde, at det er mere sandsynligt, at dette kunne blive virkeligt en dag. Men nu er genren jo dystopisk, og så giver det ikke så megen mening at tale om realisme.

Jeg må konkludere, at bogen ikke var noget for mig – dog af andre grunde, end jeg havde forventet. Jeg forventer ikke at læse resten af serien.

2 thoughts on “Matched

  1. Jeg har alle tre stående, men kom aldrig videre end den første bog. Jeg påbegyndte bog 2, men den dræbte simpelthen al læselyst overhovedet. Jeg tror jeg var i gang med den i to måneder og jeg kom allligevel kun til side 70 eller noget i den stil. Hver gang jeg tænkte på at læse blev jeg bare SÅ træt at jeg ikke engang fik læst noget andet i stedet. Til sidst gav jeg op og satte den tilbage på hylden.

  2. Jeg kan virkelig godt sætte mig ind i følelsen – jeg overvejede kort, om jeg skulle give serien endnu en chance, men jeg blev helt træt ved tanken og skyndte mig at droppe ideen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *