Mellem rødt og sort

Jeg er nu nået til tredje bog i serien ‘Det Store Århundrede’, der er skrevet af Jan Guillou. Jeg har tidligere anmeldt både ‘Brobyggerne’ og ‘Dandy’, og jeg holder mig til et meget kort resumé af ‘Mellem rødt og sort’, så det ikke afslører for meget af handlingen i de foregående bøger.

I tredje bog i serien er Første Verdenskrig slut, og Europa prøver at komme til hægterne igen efter en nedslidende krig. Lauritzen-brødrene bliver på hver deres måde en del af opsvinget, og alt ser ud til at gå godt. Men i baggrunden lurer en spirende nazisme, og selv den godhjertede og velmenende Lauritzen-familie kan ikke undgå, at de nye politiske interesser viser sig hos dem. Ingen lægger dog for alvor mærke til den alvorlige udvikling, før det er for sent, og snart er Europa tæt på krig igen.

Atter en gang er de rare og yderst politisk korrekte Lauritzen-brødre hovedrollerne i en skæbnefortælling, der ind imellem virker som en god undskyldning for at genfortælle Europas historie gennem flere generationer. Som jeg nævnte i ‘Dandy’-anmeldelsen, så savner jeg lidt mere menneskelighed hos hovedpersonerne. De er simpelthen for pæne og korrekte til, at de virker troværdige, og det går dem i bund og grund temmelig godt.

Denne gang er historien krydret med nazismens opdukken, og selvom det ikke rykker meget ved den politiske korrekthed, så giver det et interessant indblik i, hvordan nazismen stille og roligt begyndte at gennemsyre det tyske samfund og slog rod i landet, der endte med at starte Anden Verdenskrig. Samtidig kommer Lauritzen tættere på nazismen, end brødrene bryder sig om, og det er på en måde ganske befriende, for det giver lidt kant til fortællingen og udfordrer den utroligt pæne familie.

Jan Guillou skriver godt og medrivende, og ligesom de foregående bøger er ‘Mellem rødt og sort’ ganske underholdende men også ret triviel læsning. Denne bog har dog lidt mere at byde på end forgængeren, ‘Dandy’, og vil du gerne læse en serie med gode og korrekte hovedpersoner og med en historie, hvor det aldrig bliver rigtig farligt, så er denne serie noget for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *