Middlemarch

Denne måneds klassiker blev ‘Middlemarch’ af George Eliot. Jeg vidste ikke særlig meget om bogen, inden jeg havde set den på flere lister over anbefalede klassikere, men jeg bestilte den under alle omstændigheder fra biblioteket. Første overraskelse kom, da jeg skulle reservere den – i den danske oversættelse er bogen nemlig på knapt 1000 sider, så det var jo lidt af en mundfuld.

‘Middlemarch’ foregår i byen af samme navn – en ganske almindelig engelsk provinsby. Handlingen strækker sig over nogle få år i første halvdel af 1800-tallet og omfatter en lang række af byens beboere. I starten virker personskildringerne en anelse fragmenterede, men langsomt flettes personernes skæbner sammen og giver et indblik i hverdagslivet – både som rig og som fattig. Det er en provinsby på godt og ondt, og hvor sladderen kan ødelægge menneskers liv for altid, hvis ikke den bliver modsagt.

Det er en bog, hvor hverdagsdramaet er fortalt så præcist og detaljeret, at det er som at se et teaterstykke. Beskrivelserne er malende – godt hjulpet på vej af den allestedsnærværende fortæller, som ikke er bleg for at fortælle sin mening om den enkelte situation. Et par gange fandt jeg det irriterende, men omvendt var det også ret interessant at høre forfatterens kommentarer til til personernes opførsel. Personerne er i øvrigt meget menneskelige – både lige så selviske og opofrende som mennesker kan være – og det var med til at gøre bogen til en god læseoplevelse. Der var ingen actionscener eller andre voldsomme virkemidler. Handlingen drejede sig først og fremmest om disse menneskers liv, men det var fortalt så intenst og med så meget nerve, at det næsten var som at være der selv.

‘Middlemarch’ blev skrevet af Mary Anne Evans, som udgav bogen under pseudonymet George Eliot. Det er også interessant at have i tankerne, for dengang var det stadig ikke almindeligt med kvindelige forfattere, og selvom de godt kunne få udgivet bøger, lå disse ofte i den romantiske og letlæselige genre. Hun valgte derfor at udgive bogen i en mands navn, så værket blev taget seriøst.

Det er en god bog. Har du tiden og roen til det, vil jeg anbefale dig at læse ‘Middlemarch’ og fordybe dig i byens konflikter, sladder og dramaer.

2 thoughts on “Middlemarch

  1. Den har jeg også prøvet mig med, men måtte desværre opgive.
    Ja, det er en del af en seire, og hvordan det end er sket, har jeg formået at læse alle tre bøger deri.

    Jeg kan se, at du læser Hex Hall, hvad synes du om den?

  2. Nikoline – man kan komme langt med stædighed, hehe 🙂

    Hex Hall var meget hurtigt læst. Jeg forventede ikke den store læseoplevelse, og det var det heller ikke, men som du også selv var inde på, så var der en fin humor i bogen. Den var på mange måder ret forudsigelig, men da jeg var forberedt på det, og da den ikke tog særlig lang tid at læse, kan jeg godt finde på at læse den næste i serien. Sådan lidt som et glas kold appelsinsodavand en varm dag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *