Midt imellem

Jeg kan desværre ikke huske, hvordan jeg faldt over denne bog i første omgang, men mon ikke det har været, da jeg skimmede bibliotekets liste over nye bøger? I hvert fald lød oplægget interessant, og da jeg har en vis svaghed for bøger, der foregår i Asien, så kunne jeg ikke stå for fristelsen og bestilte den hjem fra biblioteket.

‘Midt imellem’ af Jean Kwok er en delvis selvbiografisk bog, der handler om den 11-årige Kim, som tager fra Hong Kong til New York sammen med sin mor. De vil starte et nyt og bedre liv her, og det tegner da også lyst, da Kims tante Paula og hendes amerikanske mand kan hjælpe dem med flybilletter, tilladelser, arbejde og et sted at bo. Det viser sig dog hurtigt, at der ikke bliver givet ved dørene, og at både Kim og moren må arbejde hårdt for overhovedet at have noget at spise. De bliver hele tiden lovet et bedre sted at bo, uden at tanten har reelle hensigter om at leve op til sine løfter, og det er en daglig kamp at overleve. Samtidig arbejder Kim utrætteligt i skolen for at følge med, selvom al undervisning foregår på engelsk, og hun skiller sig markant ud fra de andre børn – hun er fattig, taler dårligt engelsk – og er meget dygtig til en række fag. Men Kim nægter at give op, og bogen beskriver ungdomsårene, hvor hun kæmper en stædig kamp for at give sig selv og moren tålelige levevilkår, samtidig med at hun forsøger at tage en uddannelse.

Det er en spændende, fascinerende og velskrevet historie, hvor det er meget let at holde af – og holde med – hovedpersonen. Kim er en pige med ben i næsen og hovedet skruet godt på, og hendes stædighed er beundringsværdig og underholdende. De ting, som moren og hende bliver udsat for, er horrible – grænsende til det utroværdige – og alligevel formår Kim at blive ved med at kæmpe.

Historien er ind imellem barsk, og det kan være svært at forstå, at der er folk i USA, der tilsyneladende har så dårlige levevilkår. Derfor bliver personskildringen også en anelse sort-hvid, da Kim og moren hurtigt får rollerne som de uskyldige ofre og dermed vinder læserens smpati, og her måtte forfatteren godt have givet dem lidt mere kant.

Historien er måske ikke helt troværdig – jeg havde hele tiden en følelse af, at det nok skulle gå godt til sidst – og selvom det ikke var en rigtig feel good-historie, så savnede jeg lidt usikkerhed og frygt for, at historien pludselig tog en (endnu) mere ubehagelig drejning.

Men som sagt – det er en velskrevet bog, og jeg følte mig godt underholdt, mens jeg læste den, så skidt med, at der lige var et par detaljer, der kunne finpudses lidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *