Mildred Pierce

I november måned deltog jeg atter i ‘Vælg for mig’-udfordringen på Goodreads, og her fik jeg til opgave at læse ‘Mildred Pierce’, som stod på min liste over bøger, jeg gerne snart vil læse.

‘Mildred Pierce’ er skrevet af James M. Cain og foregår i USA under depressionen i 30’erne. Hovedpersonen, Mildred Pierce, er en ung kvinde, som smider sin mand på porten, fordi han er hende utro. Nu står hun dog pludselig i en situation, hvor hun skal forsørge sig selv og datteren – og hun har ingen erhvervserfaring. Efter en ydmygende jobsøgning ender hun dog med et serveringsjob. Det giver hende ideen til selv at starte et spisested – et sted, hvor hun kan servere sine berømte tærter, og snart blomstrer forretningen – og kærlighedslivet. Mildred er eftertragtet, men når det kommer til stykket, har hun svært ved at opnå, det hun efterstræber allermest – sin datters respekt.

Skrivestilen er lidt anderledes, end jeg er vant til, men ikke desto mindre tog det ikke mange sider, før jeg levende kunne forestille mig det samfund, som bogen foregår i. Beskrivelsen af Mildred og mandens forhold (eller mangel på samme), hendes kamp for at finde arbejde og hendes relationer til de andre beboere i byen.  

Jeg havde det til gengæld lidt svært med både Mildred og hendes datter Vera. I starten troede jeg, at Mildred var den klassiske heltinde, som trods svære vilkår rejser sig som en fugl Føniks og bliver en sand foregangskvinde for et nyt, selvstændigt kvindeideal. Så stereotyp er hun – heldigvis – ikke, men hun er samtidig også så rasende naiv, at jeg krummede tæer flere gange undervejs. Hun har så mange muligheder, men flere af dem ødelægger hun, fordi hun forelsker sig i idiotiske, uselvstændige mænd eller fordi hun forsøger at tigge sig til datterens kærlighed og respekt.

Og datteren… uha… det er længe siden, jeg er stødt på et pigebarn, der er så øretæveindbydende! Hun er en forfærdelig egoistisk, arrogant og beregnende lille møgkost (og det er det pæneste, jeg kan sige om hende!). Jeg håbede virkelig på, at hun ville få sig en alvorlig lærestreg, for sikke en ubehagelig person! Desværre betød det også, at det gav mig en vis distance fra historien, for jeg er ikke sikker på, at man skal nære så stor afsky over for datteren, som jeg gjorde.

Bogen er et glimrende billede på, hvordan livet kunne se ud for en ung kvinde under depressionen og den efterfølgende verdenskrig. Handlingen er centreret om det lille lokalsamfund (med få afstikkere), og jeg synes, at forfatteren har ramt den provinsielle stemning rigtig fint. Det er ikke et stort, litterært værk, men det er en fin og lettilgængelig bog, som fortæller en simpel men interessant historie.

2 tanker om "Mildred Pierce"

  1. Åh Goodreads-udfordringen er så hyggelig. Man finder altid de fineste bøger den vej igennem, og får læst noget, der har stået på ens læseliste i flere århundreder.

    Og så lyder denne faktisk også enormt fin og letlæst.

  2. Ja, det giver lige et ekstra skub mht. ENDELIG at få læst en bog, man længe har tænkt på at læse 🙂 Her i december skal jeg f.eks. læse en bog, som jeg har haft stående på reolen i mindst to år. Købte den efter anbefaling af en ven og har af ukendte årsager ikke fået læst den endnu. Er så småt gået i gang med den og pt. virker den lovende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *