Minder fra dødens hus

Jeg har lovet mig selv, at jeg skal læse flere bøger af Fjodor M. Dostjevskij, og indtil videre har det været en blandet fornøjelse – ‘To fantastiske fortællinger’ var glimrende, mens jeg til gengæld måtte droppe ‘De ydmygede og de sårede’.

Denne gang blev det til ‘Minder fra dødens hus’, og ligesom de foregående lånte jeg den som lydbog på Ereolen.dk.

Bogen er baseret på oplevelser, Dostojevskij selv havde i midten af 1800-tallet, hvor han blev dømt til fire år i en straffelejr. I ‘Minder fra dødens hus’ hedder hovedpersonen dog Aleksander og er en adelig, der er dømt for mordet på sin hustru. Det er bestemt ikke en fordel at være adelig i straffelejren, da de øvrige kriminelle ser skævt til samfundets øverste, men Aleksander får dog efterhånden skabt sig en tålelig tilværelse. Det er hans betragtninger og små anekdoter, som bogen er fyldt af, hvor man følger ham gennem hele fængselsopholdet.

Historiens tempo er stille og roligt, og selvom den undertiden blev ret barsk og trist, så var det på en måde også en hyggelig læseoplevelse. Det skyldtes til dels den rolige oplæser, og til dels at der er en underfundig ærlighed over bogen. Ind imellem føltes den lidt langtrukken (her må oplæseren også tage noget af skylden, for der blev dvælet en del ved ordene), men samlet set indeholdt bogen mange fine anekdoter og skæbnefortællinger.

En ganske udmærket læseoplevelse og et fint indblik i livet – og skæbnerne – i en straffelejr i 1800-tallet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *