Mit år som dansker

Jeg har en vis svaghed over for bøger og artikler, hvor udlændinge fortæller om deres møde med Danmark og danskere (både de positive og negative oplevelser). Der var derfor heller ingen tvivl om, at jeg skulle læse ‘Mit år som dansker’, der er skrevet af den engelske journalist Helen Russell.

Helen lever et travlt karriereliv i London sammen med sin mand, da han pludselig bliver tilbudt et job hos Lego i Billund. Helen er ikke synderlig begejstret ved tanken om at udskifte en spændende karriere og det pulserende liv i storbyen med et job som freelance-journalist, der bor i en mindre provinsby. Men hun bliver overtalt, og derefter starter hendes liv i Danmark. Efter de første pudsige oplevelser gør hun det til sin mission at finde ud af, hvad der er grunden til, at danskerne gang på gang udpeges som verdens lykkeligste folk. Det bliver en rejse rundt i mange emner, hvilket krydres med citater fra interviews med politikere og eksperter.

Jeg synes som sagt, det er spændende at læse om udlændinges møde med danskere og den danske kultur. Det er måske lidt navlepillende, men det er både sjovt og lærerigt at få udpeget, hvor danskere adskiller sig fra andre kulturer. I denne bog er der rigtig mange klassiske emner – blandt andet vejret, for hvorfor taler danskere altid om vejret?! Det overraskede mig lidt, at forfatteren syntes, det var så koldt og mørkt i Danmark om vinteren, for det kan det nu også blive i England. Til gengæld var det jo dejligt at høre, at hun mener, vi har verdens bedste bagværk.

Det er først og fremmest hyggelig læsning – ikke mindst fordi det er tydeligt, at Helen elsker Danmark – men der er også plads til de knapt så positive sider ved Danmark. Hun kommer blandt andet ind på danskernes store forbrug af lykkepiller, ligesom hun også pointerer, at danskere kan være lidt svære at komme ind på livet af.

Skrivestilen svingede noget. Ind imellem blev den lige lovlig Bridget Jones-lallet, mens andre gange prøvede den på at virke unødig akademisk. Det er især forfatterens brug af citater fra interviews, som ind imellem virkede lidt påduttet. Jeg syntes, det var rigtig godt, at hun havde interviewet en lang række eksperter og politikere til at underbygge nogle af historierne om Danmark, men udførelsen virkede til tider lidt kluntet.

Vil du gerne have et indblik i, hvad der er særlig dansk (i hvert fald set med en englænders øjne), så er ‘Mit år som dansker’ ganske hyggelig læsning. Den var ikke helt så skarp og dybdegående, som jeg måske havde håbet, men det er fin underholdning til en eftermiddag på sofaen.

6 thoughts on “Mit år som dansker

  1. Tror, at jeg har læst en af hendes artikler om samme emne. Hun havde mange sjove og gode pointer, men også nogle, der var lidt mærkelige. Bl.a. mente hun, at danskere var lykkeligere, fordi vi går meget op i boligindretning!

    • Det er rigtigt – det glemte jeg at kommentere! Der var flere gange, hvor jeg virkelig studsede over hendes konklusioner. De bar – desværre – lige lovlig meget præg af, at hun åbenbart mest kommer i velstillede hjem. Det er altså de færreste danskere, der går voldsomt op i design, men måske har danskerne til gengæld en mere enkel stil, som udefrakommende synes er stilfuld?

  2. Jeg har også luret lidt på denne bog, men valgte den fra efter jeg har set hendes “show” på YouTube, hvor jeg regner med at hun kommer ind på det samme som i bogen. Men det er da altid fascinerende at høre hvad udlændinge synes om vores land.

    • Jeg har ikke set hendes show, men jeg synes, at medierne generelt har ‘talt bogen mere op’, end jeg syntes, den fortjente. Men ok underholdning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *