Mit hjerte og andre sorte huller

Dette er en anmelderbog, som jeg fik tilsendt af Nyt Nordisk Forlag.

‘Mit hjerte og andre sorte huller’ er skrevet af Jasmine Warga og handler om den 16-årige Aysel, der overvejer at begå selvmord. I skolen ser alle skævt til hende, da hendes far begik en forfærdelig forbrydelse for nogle år siden, og Aysel holder sig derfor mest for sig selv. Hun ser ingen grund til at leve og leder på nettet efter en selvmordspartner, for hun er ikke sikker på, at hun er modig nok til at gøre det selv. Her finder hun frem til Roman, som er fast besluttet på at begå selvmord den 7. april. Det er om 24 dage, og de går derfor i gang med at planlægge den sidste dag i deres liv…

De senere år har der været en bølge af ungdomsbøger med alvorlige emner såsom dødelig sygdom, depression og selvmordstanker. Det synes jeg i bund og grund er fint, for der er mange teenagere, der tumler med dystre tanker og lavt selvværd på et eller andet tidspunkt gennem ungdomsårene, og her kan det måske hjælpe at læse om andre i en lignende situation – uagtet om denne person er fiktiv eller ej.

‘Mit hjerte og andre sorte huller’ handler om selvmord og lavt selvværd. Om ikke at være elsket eller føle, at man hører til. Om at være udenfor og om at være alene. Aysel er ensom, for ingen vil være sammen med hende, efter hendes far begik en forbrydelse nogle år forinden. Hun er kommet ind i en negativ spiral, hvor hun automatisk skubber folk fra sig, for de vil hende alligevel intet godt. Men det ændrer sig, da hun møder Roman, som skal være hendes selvmordsmakker. Pludselig er der en, der forstår hende og ikke dømmer hende ud fra, hvad hendes far har gjort. Godt nok har Aysel heller ikke fortalt Roman det, og hun får sværere og sværere ved at gøre det, for hun begynder at nyde hans selskab og vil ikke risikere, at han støder hende fra sig.

Selvom bogen behandler et tungt emne, så bliver den aldrig rigtig dyster eller deprimerende som for eksempel ‘Speak’. ‘Mit hjerte og andre sorte huller’ er en simpel og lettilgængelig ungdomsbog med en ret forudsigelig historie. Det gør dog ikke bogen dårlig – den giver et udmærket billede af, hvordan mennesker kan reagere, når de bliver ekskluderet og ikke har nogen at tale med. Jeg havde dog gerne set lidt mere tyngde i bogen – ikke nødvendigvis så den blev mere trist, men der er flere sidehistorier, der ikke rigtig følges til dørs (for eksempel fotokonkurrencen i fysik). Samtidig havde jeg også gerne set, at slutningen havde været lidt mindre forudsigelig.

‘Mit hjerte og andre sorte huller’ er en udmærket ungdomsbog, hvis du gerne vil læse en bog, der handler om selvmordstanker hos teenagere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *