Mit liv som geisha

Nu har denne bog efterhånden ventet på min bogreol i så mange år, at det næsten er pinligt, at jeg ikke har fået læst den før nu. Det har dog en god forklaring, for jeg fik bogen kort tid efter, at filmatiseringen af bogen blev vist i biograferne. Jeg vil helst holde bog og film adskilt fra hinanden, så jeg blev nødt til at vente et stykke tid, så jeg ikke kunne huske alle filmens detaljer. Det var dog svært, for det er en ret god historie, som ikke vil forsvinde fra min hukommelse igen.

‘Mit liv som geisha’ er skrevet af Arthur Golden og handler om pigen Chiyo, der sammen med sin lidt ældre søster bliver adopteret af en fremmed mand, da Chiyos mor er dødeligt syg, og faren har svært ved at brødføde familien. Det viser sig dog hurtigt, at de ikke er blevet adopteret, men nærmere solgt til en fremmed mand, som sender dem til Kyoto. Her bliver de to søstre skilt fra hinanden, og Chiyo bliver indkvarteret i en okiya, hvor hun skal oplæres i at være geisha. Læretiden bliver hård, for husets førende geisha, Hatsumomo, har set sig gal på Chiyo og gør alt for at ødelægge hendes chancer for at blive en eftertragtet geisha. Men Chiyo er ikke uden evner, og da lykken endelig smiler til hende, kan hun give Hatsumomo den modstand, hun fortjener.

Bogen giver et ret interessant indblik i uddannelsen af geishaerne – de japanske kurtisaner og selskabsdamer, som er noget helt andet end prostituerede (selvom der er tidspunkter, hvor geishaerne vælger at gå i seng med deres kunder). Beskrivelserne af deres tøj, udstyr og omgivelser er så malende, at jeg næsten kan mærke silken mellem mine fingre og dufte den sminke, de bruger. Det er smukt, betagende og i mine øjne meget japansk, for æstetik og skønhed er vigtige elementer i den japanske kultur.

Det er en fortælling, der emmer af drama, intriger, kærlighed og had. De japanske æresbegreber kommer også i spil, men dog slet ikke i samme grad som i for eksempel ‘Spurvenes sky’. Selvom man som læser ikke er i tvivl om, at Chiyo nok skal blive geisha på et tidspunkt – det afslører titlen jo – så er hendes vej dertil meget spændende og dramatisk. Der er et vis element af ‘Den grimme ælling’ over fortællingen, for hun skal så meget ondt igennem, inden hun – endelig – kan blive geisha. 

Det er en smuk fortælling, som stadig indeholder flere overraskelser, selvom en del af handlingen også er let at gætte. Bogen er for dig, der er fascineret af den japanske kultur og gerne vil have et indblik i geishaernes verden og for dig, der gerne vil have en fængslende skæbnefortælling med masser af personlige intriger.

6 thoughts on “Mit liv som geisha

  1. Ej hvor pudsigt, jeg snakkede faktisk med én om præcis denne bog forleden. Hun havde været ret glad for den også. Det er jo ellers ikke fordi den er på alles læber konstant længere. 🙂

  2. Hehe, ja det er sjovt! En anden bogblogger anmeldte den også for et par dage siden, så jeg er åbenbart ikke den eneste, der har hygget mig med japanske bøger denne sommer 🙂

  3. Jeg tror, at jeg snart er nødt til at genlæse den her bog. Jeg læste den for mange år siden (i 2000, tror jeg), og var virkelig ikke synderligt imponeret. Faktisk har jeg siden da tit overrasket undret mig over hvorfor så mange er så glade for den.
    Nu slår det mig så, at jeg jo egentlig var 19 år gammel, da jeg læste den, og generelt nok ikke værdsatte de samme ting i bøger, som jeg gør nu. Og at det er meget sandsynlingt, at jeg ville holde meget mere af “Memoirs of a Geisha” hvis jeg læste den i dag. Så det må jeg lige overveje 🙂

  4. Der er visse ting ved selve handlingen, som godt kan virke banale (eller i hvert fald ikke synderlig nyskabende, men det er efterhånden også svært at skrive noget som helst nyskabende i det hele taget). Jeg kan dog rigtig godt lide stemningen og er fascineret af den verden, som bogen beskriver – og nu må jeg altså snart se filmen igen! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *