Motivation

Nu anmelder jeg sjældent fagbøger, og teorier om positiv psykologi er ikke min stærke side, men jeg blev alligevel nysgerrig, da forlaget Mindspace spurgte, om jeg havde lyst til at læse denne bog. Jeg kan ikke anmelde den på faglige præmisser, men jeg vil gerne skrive lidt om, hvad du kan bruge denne bog til, selvom du ikke er studerende eller arbejder inden for feltet positiv psykologi.

I ‘Motivation’ beskriver Kennon Sheldon sin motivationsteori, som han kalder selvreguleringsteorien. Han inddeler motivation i flere forskellige kategorier og belyser, hvordan motivation blandt andet kan komme udefra – forårsaget af eksterne faktorer – eller indefra, hvor den bygger på personens egen lyst. Ved at identificere hvilken form for motivation, der får en person til at gøre ting, er det også lettere at finde frem til, hvordan man motiverer en person på en konstruktiv måde. Er en person motiveret ud fra en negativ vinkel (for eksempel at man gør noget for at undgå straf), skal man se på, hvordan man vender dette til en positiv vinkel (så personen i stedet gør det af lyst).

Nu læste jeg bogen af lyst og ikke fordi jeg skulle terpe teorier, så jeg tog det ikke så tungt, når teksten flere steder blev en anelse tør. Men generelt er forfatteren god til at komme med eksempler og formulere sig, så bogen også er relevant læsning for os, der ellers ikke beskæftiger os dagligt med emnet.

Det er interessant at læse om forskellige tilgange til motivation – ikke blot hvis du vil vide mere om, hvordan du kan blive bedre til at finde frem til din egen (positive) motivation, men også hvis du vil have inputs til, hvordan du bliver bedre til at motivere andre.

Jeg kan ikke udtale mig om, hvordan den er i forhold til andre bøger inden for dette felt, men det er en bog, jeg godt kan finde på at vende tilbage til på et senere tidspunkt for at genopfriske rådene.

4 thoughts on “Motivation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *