Når himmelen falder ned & Kampen om Stillehavet

Både i folkeskolen og i gymnasiet hørte jeg en del om 2. Verdenskrig – dog altid om Europas rolle og ikke mindst set med danskernes øjne. Japanernes rolle i krigen har altid været noget med, at “de bombede Pearl Harbour”, og så var der selvfølgelig atombomberne i Hiroshima og Nagasaki. Men ellers har kampene i Østen været stærkt underrepræsenteret, når jeg har læst om 2. Verdenskrig, og mit krigstema her i maj måned var derfor en glimrende anledning til at rette op på det.

‘Når himmelen falder ned’ er skrevet af Jennifer Cody Epstein og foregår både før, under og efter 2. Verdenskrig i Japan. Her følger man flere personer – piloten Cam fra Amerika, arkitekten Anton og hans søn Billy, der vokser op i Japan før krigen og senere vender tilbage samt japanske pige Yoshi. Der er en lang optakt, inden bomberne regner ned over Japan, og her får man mulighed for at få et indblik i hverdagslivet i Japan og de små detaljer, som historiebøgerne sjældent rummer.

Bogen er lidt forvirrende at læse i starten – især hvis du har læst bagsideteksten, som beskriver noget, der først sker over halvvejs i bogen. Teksten giver dermed ikke rigtig nogen idé om, hvad man kan forvente sig af bogen, og det var jeg ret irriteret over, for det gav en dårlig start på bogen.

I løbet af bogen flettes de forskellige personers historie ind i hinanden (og ind imellem også ud igen), og det er spændende men ind imellem også lidt for forceret. Det kommer et par gange til at fremstå en anelse søgt, at lige præcis de to personer mødes, men forfatteren gør det selvfølgelig for at skabe en mere spændende historie.

Bogen handlede desværre ikke nær så meget om krigen, som jeg havde håbet, men heldigvis supplerede jeg den med en fagbog, ‘Kampen om Stillehavet’ af Dan Öberg og Niklas Zetterling. Det er en ret nørdet historiebog om Japans rolle i 2. Verdenskrig, hvor forfatterne dels forsøger at belyse, hvorfor japanerne overhovedet valgte at gå i krig, og hvordan kampene i Stillehavet udviklede sig. Det er spændende men ret tørt beskrevet, og jeg savnede i den grad nogle kort undervejs, der kunne illustrere hvor og hvordan kampene fandt sted. Du skal nok være ret dedikeret krigsnørd for at nyde denne bog, for den er meget detaljeret og fokuserer stort set kun på beskrivelserne af selve kampene, men jeg blev ikke desto mindre klogere på, hvorfor – og hvordan – japanerne deltog i 2. Verdenskrig.

Men for at vende tilbage til ‘Når himmelen falder ned’. Bogen var en udmærket, men ikke særlig skelsættende læseoplevelse. Der var enkelte scener, som var spændende og dramatiske, men ellers var historien noget jævn og triviel, og jeg savnede at blive overrasket, rørt eller provokeret af bogen. En lidt skuffende bog – jeg håbede og forventede mere af bogen, end den reelt kunne byde på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *