Når oplæseren fortolker bogen

For et par år siden læste jeg de to første bøger i ‘Vampire Diaries’-serien på engelsk, men det havde jeg glemt alt om, da jeg for nylig skulle låne et par lydbøger på netlydbog.dk og fik downloadet den første bog i serien. Da jeg opdagede fejlen, besluttede jeg mig for at høre bogen alligevel, for det kunne jo være, jeg så også fik mod på at læse/høre resten af serien bagefter.

… og det var faktisk en ret interessant oplevelse at høre en bog, som jeg havde læst før, for jeg fik en helt anden opfattelse af bogen. Da jeg læste den, opfattede jeg det som en forholdsvis simpel, lidt oldschool men også hyggelig serie, hvor der ikke var så megen udenomssnak med varulve m.m., men først og fremmest et klassisk og intenst trekantsdrama.

Men men… lydbogen gav så et lidt andet indtryk. Oplæseren gjorde nemlig en del ud af sin stemmeføring, så personerne blev langt mere håndgribelige, og det var ikke til alles fordel. For eksempel fandt jeg den kvindelige hovedperson ret usympatisk i starten, fordi hun kom til at fremstå som en narcissistisk, manipulerende og lettere hjælpeløs person – ikke ligefrem positive træk. Det er selvfølgelig ikke taget ud af den blå luft – meget af dette havde hun i forvejen i bogen, men det blev bare langt mere tydelig, når oplæseren fortolkede det. Oplæseren var i det hele taget god til at være konsekvent og holdt stilen hele bogen igennem, så de forskellige personer beholdt de stemmenuancer, som oplæseren havde bestemt sig for i starten, og det gjorde det let at følge med i handlingen.

Jeg synes ikke, at det er dårligt, at oplæseren på den måde påvirker min oplevelse af bogen – heller ikke selvom det ikke var til hovedpersonens fordel (og jeg kan da røbe, at jeg er i gang med at høre tredje del i serien, så jeg blev ikke skræmt væk), men det fik mig til at tænke over, hvor vigtig en god oplæser er. Jeg har flere gange droppet lydbøger, hvor oplæserens stil ikke passede mig, og det er jo synd, for det kunne jo være en god bog – den var bare ikke matchet rigtigt med oplæseren.

Har du haft gode, sjove, mærkelige eller forfærdelige oplevelser med lydbogsoplæsere?

14 thoughts on “Når oplæseren fortolker bogen

 1. Jeg har faktisk aldrig prøvet en lydbog, men jeg kunne egentlig godt tænke mig det, så det kunne være jeg bliver fristet i løbet af sommeren 😀

  Og som du beskriver her med fortolkning, så kunne jeg godt finde på at vælge en jeg havde læst – bare for at se om jeg nu fik samme oplevelse som dig 😀

  – Maj 🙂

 2. Maj – det er ellers rigtig hyggeligt med lydbøger. Jeg låner tre lydbøger på netlydbog.dk (det er det maksimale antal, jeg kan låne), og dem hører jeg så, når jeg går tur, når jeg tager bus eller tog, når jeg træner i fitnesscentret osv.

  Det gør også, at jeg ind imellem får hørt bøger, som jeg nok ikke havde læst, og det giver også et par gode overraskelser, når jeg falder for en bog, jeg ellers ikke ville have læst 🙂

 3. Det er jo bare en super god ide med lydøger når man træner, for jeg plejer at have en bog med, men den kan jeg ikke læse i når jeg løber…

  Jeg var inde på den hjemmeside hvor du får dine fra, men hvordan henter du dem ned og hvad henter du dem ned på?
  For jeg har nemlig kun en iPod/iPhone, og det kunne jeg se at dem kunne jeg ikke downloade netbøger ned på!

  Undskyld for alle spørgsmålene, men du er den eneste jeg “kender” som hører lydbøger 😀 😀

  – Maj 🙂

 4. Maj – jeg har en Creative Zen mp3-afspiller, og det fungerer fint. Har du prøvet at downloade dem ned på computeren, hente licennøglen via den og derefter overføre til mp3-afspilleren? Det er sådan, jeg gør 🙂

 5. Jeg er også stødt på lydbøger, hvor oplæseren ligesom ikke passede til min opfattelse af bogen.
  Oplæseren er rigtig vigtig for en lydbog, og der er meget interessant at få historien ind gennem ørerne i stedet for øjnene.

 6. Anette – jeg er ganske enig. Jeg har i øvrigt prøvet at høre en serie blive læst op af to forskellige oplæsere (ikke på samme tid dog) – det var ret interessant, for selvfølgelig havde de hver deres stil.

 7. Jeg har overhovedet ikke tålmodighed (eller koncentration) til at høre lydbøger, selv om jeg godt kan se fordelen ved at have hænderne frie til andre ting imens.

  Men det er en interessant iagttagelse, at en oplæsning er en fortolkning. Tidligere har jeg mest hørt lyttere brokke sig over stemmer, de ikke brød sig om, men selvfølgelig kan man godt forestille sig, oplæserens viden om personernes udvikling spiller ind. Som forfatter ville jeg nok se det som noget negativt, fordi vi bruger så meget energi på at vildlede læserne – og så kan det jo ikke nytte, at oplæseren røber det hele 😀

  Dorte H.

 8. Djskrimiblog – hehe, nej det er heller ikke pænt gjort at afsløre det hele 😀

  Men det er lidt som når bøger bliver filmatiseret – den fortolkning er sjældent lig læseoplevelsen, og det giver også kritik fra læserne.

 9. Måske skulle jeg have tilføjet det i min anmeldelse. At læseren til tider føler et behov for at ruske hende vågen. Jeg kan dog alligevel godt forestille mig, at hvis du bliver fanget i noget, som du virkelig gerne vil, så må det også være helt utroligt svært at lade vær.

  Chick lit-bøger er altid billige – og skøn billedesprog du lige kom med der, for du har jo helt ret! Det er præcis sådan det er, at læse chick lit-bøger. Hvilken har du i tankerne for denne sommer?

 10. Nikoline – hehehe, sådan har jeg det i hvert fald med chick lit, og det er altså sjældent, at bøger kan få den slags op i mig 😀

  Jeg har ikke helt fundet ud af det endnu – jeg kan selvfølgelig vælge en af Shopaholic-bøgerne, men omvendt kunne det være interessant at vælge en anden forfatter. Sig til hvis der er en, du kan anbefale 🙂

 11. Jeg høre mange lydbøger,og den største fejl en del oplæsere har,er at man ikke kun kan høre deres stemme,men også hvad der ellers foregå i deres mund,hvilke for mig ødelægger en hver lydbog,uanset hvor god oplæseren er.utroligt at en lydtekniker ikke kan filtrere smasken og andre mundlyde fra i 2013

 12. Pingback: The Vampire Diaries 1-4 | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *