Narnia fortællingerne

I år har jeg lovet mig selv at genlæse en række bøger, og hvad er mere oplagt end at starte med en af barndommens favoritter – ‘Narnia fortællingerne’ af C. S. Lewis. Det kan godt være, at andre har J. R. R. Tolkien som fantasy-faderen over dem alle, men jeg har altid foretrukket Narnias verden.

Jeg kan huske, at jeg læste bøgerne flere gange, da jeg var helt lille – jeg har nok gået i 2.-4. klasse – men siden da har jeg ikke læst dem, så jeg var spændt på, om historierne stadig holdt. Jeg læste den danske samling, som udkom for en række år siden, og den indeholder alle syv bøger i serien.

‘Narnia fortællingerne’ indeholder både de mest kendte Narnia-historier, som blev filmatiseret for nogle år siden, men der var også et par historier, jeg ikke kunne huske. Samlingen indeholder således også skabelsesberetningen, der fortæller, hvordan Narnia opstod. Og ja, det er helt bevidst, at jeg trækker paralleller til kristendommen, for under genlæsningen var det virkelig underholdende – og interessant – at se hvor mange sammenfald der er med bibelfortællingerne.

Vil du have et overblik over de forskellige bøger i Narnia-serien, så tjek Wikipedias artikel om Narnia fortællingerne.

Holdt Narnia-fortællingerne så ved en genlæsning? Ja, til dels. Verdenen er stadig fantastisk, og bøgerne har deres helt egen, lidt belærende stil, som ind imellem er krydret med nogle pudsige kommentarer fra forfatteren. Der er noget utrolig engelsk og gammeldags over historierne, men uden at det bliver for tungt og kedeligt. Jeg må dog også indrømme, at et par af historierne ikke var nær så gode, som jeg huskede dem.

C. S. Lewis’ fortællinger om Narnia og dens indbyggere har inspireret mange senere forfattere – blandt andet J. K. Rowling – og det er fuldt forståeligt, at han regnes som en af verdens mest betydningsfulde fantasy-forfattere.

6 thoughts on “Narnia fortællingerne

  1. Jeg vil virkelig også gerne snart genlæse Narnia-bøgerne. Jeg elskede dem så højt, da jeg voksede op. De var det bedste i min verden, og jeg ænsede aldrig de mange kristne referencer. Dem opdagede jeg først senere, og selvom det har ændret min opfattelse af bøgerne, elsker jeg dem stadig for den læseglæde de gav mig dengang.

  2. Det er nemlig en fascinerende verden, og det var ret interessant at læse dem igen – der var så mange detaljer, som jeg ikke tænkte over, da jeg var barn, men som jeg nu studsede over eller smilede af.

  3. Jeg har den samme udgave, og læste den for et par år tilbage for første gang. Jeg kunne rigtig godt li fortælingerne, men ja nogle er bedre end andre. Samlingen har også nogle utroligt fine tegninger 🙂

  4. Pingback: Out of the Silent Planet | Den Lille Bogblog

  5. Pingback: The Twistrose Key | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *